Comisia de la Veneția, despre legile justiției: Par să se îndrepte în direcția corectă

0
256

Comisia de la Veneția a emis avizul de urgență cu privire la cele trei legi ale justiției și anume: legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută avizul de urgență al Comisiei de la Veneția și transmite că România este pregătită și deschisă să continue dialogul eficient, scrie adevarul.

„Salut adoptarea astăzi de către Comisia de la Veneția a avizului de urgență privind cele 3 legi românești referitoare la sistemul judiciar & evaluarea pozitivă a majorității aspectelor examinate în aviz. România este pregătită și deschisă să continue dialogul eficient cu Comisia de la Veneția“, a scris Aurescu pe Twitter.

„Ministerul Justiției salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneția, la solicitarea autorităților române, în urma consultărilor efectuate de experții Comisiei cu Ministerul Justiției, CSM, asociații profesionale ale magistraților, societatea civilă, organizații internaționale și diplomatice cu sediul la București, în luna noiembrie a acestui an”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Potrivit ministerului, raportul Comisiei de la Veneția „apreciază la modul general faptul că legile Justiției sunt orientate „în direcția corectă”, deși au fost adoptate în procedură de urgență, confirmând astfel, implicit, faptul că, în adoptarea acestora, s-a ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei”.

Am avut consultări deschise și oneste cu Comisia de la Veneția, explicând în detaliu toate aspectele ridicate în discuție. În primul rând, mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiției. În ceea ce privește opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene. De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcția bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. Vom rămâne permanent deschiși atât cooperării cu Comisia de la Veneția, cât și cu orice alte autorități europene”, a declarat Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, potrivit sursei citate.

În opinia sa, Comisia susține că legile „par să se îndrepte în direcția corectă”, însă „nu poate exclude că în aceste trei legi există și alte aspecte care pot fi problematice”

Comisia de la Veneția regretă faptul că autoritățile române nu au solicitat un aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei proiecte de Lege privind sistemul de justiție din România: proiectul de Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, așa cum fusese anunțat de autorități și că au lăsat la latitudinea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să facă această solicitare, dar au apoi au solicitat ca acest aviz să fie adoptat în procedură de urgență”, se arată în comunicatul transmis de Comisia de la Veneția.

Potrivit sursei citate, Comisia de la Veneția recomandă că „ar trebui introdusă o selecție competitivă și pentru directorii adjuncți, nu doar pentru președinții instanțelor și parchetelor; procurorii de rang înalt, inclusiv procurorul general, precum și procurorii șefi ai DNA și DIICOT și adjuncții acestora să fie numiți pe perioade mai lungi și fără posibilitatea de reînnoire; procurorul general nu ar trebui să poată ocoli ierarhia procurorului atunci când consideră că măsurile de urmărire penală sunt ilegale sau neîntemeiate. O astfel de constatare ar trebui transmisă prin ierarhia procurorilor și ar trebui să se prevadă explicit prin lege că poliția judiciară nu raportează asupra activității lor ministrului de interne”.

De asemenea, Comisia arată că „în cadrul procedurii de urgență, nu este posibil să se acopere toate aspectele celor trei legi foarte detaliate și lungi care au fost adoptate la 17 octombrie 2022. Complexitatea legilor și nivelul lor de detaliu fac dificil de văzut cum pot fi aplicate în practică. Prin urmare, acest aviz se referă în special la subiecte care au fost abordate și în Rezoluția 2466 a Adunării Parlamentare din 13 octombrie 2022”.

Comisia de la Veneția arată că „având în vedere că este un aviz urgent, Comisia de la Veneția nu poate exclude că în aceste trei legi există și alte aspecte care pot fi problematice, dar se pare că, în ansamblu, legile par să se îndrepte în direcția corectă”.

Leave a reply