sâmbătă, noiembrie 27

„Odată ce vaccinurile anti-COVID devin disponibile pe scară largă, chinezii vor uita rapid ce a declanșat întreaga pandemie”

0
902

A trecut mai bine de un an de când un focar de virus misterios a fost descoperit într-o piață umedă din centrul orașului chinez Wuhan.

La scurt timp după ce virusul s-a răspândit în orașul a peste 11 milioane de oameni în ianuarie 2020, oficialii locali din Wuhan au închis rapid piața de fructe de mare Huanan.

Apoi, în februarie 2020, Congresul Național Popular al Chinei a interzis consumul de animale sălbatice ca hrană, relatează independent.co.uk.


Măsura a fost urmată de planuri de revizuire a Legii privind protecția faunei sălbatice din China, modificarea Legii de prevenire a epidemiilor de animale și introducerea unei legi a biosecurității, toate acestea făcând parte din eforturile Beijingului de a preveni ca alte boli zoonotice să treacă de la animale la oameni în viitor.

Interdicția temporară de a mânca animale sălbatice a avut un efect imediat asupra piețelor și fermelor de animale sălbatice din China, o industrie profitabilă care valorează anual 13 miliarde de lire sterline, potrivit unui raport publicat de Brookings Institute în ianuarie.

Interzicerea înseamnă că obiceiul de a consuma animale sălbatice ca sursă de hrană va deveni trecut în multe părți din China.

„Cred că cetățenii obișnuiți din China sunt acum mai conștienți de efectul interdicției introduse de guvernul chinez în 2020”, spune Jay Fang de la Green Consumers ‘Foundation din Taiwan.

Potrivit lui Fang, interdicția a făcut aproape imposibilă vânzarea de animale sălbatice pe piețele din China.

„Chiar dacă unii oameni încă încearcă să cumpere animale sălbatice pe sub masă, acum este greu pentru comerțul cu animale sălbatice să revină la aceeași scară ca și cum a fost înainte de pandemie”, a spus el pentru Independent.

„Pandemia a învățat cu adevărat autoritățile chineze o lecție grea și nu mai sunt atât de toleranți față de comerțul cu animale sălbatice și consumul de animale sălbatice ca alimente. Cu toate acestea, în timp ce Beijingul a acționat rapid pentru a pune în aplicare interdicția de a consuma animale sălbatice ca hrană, acestea nu au abordat cu adevărat problemele structurale din spatele întregului ecosistem comercial de animale sălbatice”.

Campania Independent’s Stop the Illegal Wildlife Trade, lansată anul trecut, caută un efort internațional pentru a contracara braconajul și comerțul ilegal de animale sălbatice, care rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa biodiversității în viitor.

„În afară de interzicerea oamenilor din China de a mânca anumite tipuri de animale sălbatice, noile reglementări și modificări introduse anul trecut încă permit reproducerea și comercializarea animalelor sălbatice în alte scopuri, inclusiv blană, medicamente sau divertisment”, a spus Pei Su, fondatorul ACTAsia.

„Conform noii legi, broaștele și șerpii pot fi consumați în continuare ca alimente sau crescuți în scopuri comerciale”, a explicat Fang.

„Singura diferență înainte și după pandemia de coronavirus este că unele specii au dispărut de pe piață ca sursă de hrană”.

„Mulți oameni au crezut că legea actualizată privind protecția faunei sălbatice a interzis orice comerț ilegal cu animale sălbatice, dar multe animale sălbatice au fost reclasificate ca <animale> sau <animale sălbatice acvatice>, cărora li se permite să fie cultivate și comercializate în alte scopuri comerciale”, a explicat Pei Su.

Ea a declarat pentru Independent că de când China a oprit consultarea pentru revizuirea Legii animalelor sălbatice în noiembrie 2020, grupurile de conservare își fac griji că legea existentă va crea lacune care ar putea duce la pandemie gravă în viitor.

„Există mari îngrijorări cu privire la faptul că articolele 26 și 29 din lege sprijină de fapt creșterea în captivitate a animalelor sălbatice cu permis, singura condiție fiind că o specie are deja o populație substanțială crescută în captivitate”, a spus Su.

„Odată ce se eliberează un permis de reproducere a unei specii, permisiunea respectivă poate evolua rapid până la clasificarea unui animal sălbatic drept animal domestic”.

Aceste practici au dus la creșterea comercială pe scară largă și la creșterea animalelor sălbatice, cum ar fi nurca, vulpile și câinii raton, care sunt etichetați ca „animale vitale” în China și sunt crescuţi pentru blănurile lor.

„Deoarece cercetările au arătat că nurii și câinii raton sunt potențiale gazde intermediare în transmiterea coronavirusului, reproducerea comercială la scară largă și comercializarea acestor animale creează riscuri serioase de a provoca o altă pandemie în viitor”, a adăugat ea.

În timp ce astfel de lacune rămân în legi menite să restricționeze comerțul cu animale sălbatice în China, doamna Su rămâne pesimistă în legătură cu campania de la Beijing de prevenire a viitoarelor focare de boli zoonotice.

Pei Su, fondatorul ACTAsia

„Întrucât aproximativ 75% din bolile zoonotice provin de la animale sălbatice, dacă China continuă să permită reproducerea și comercializarea animalelor sălbatice, răspândirea bolilor zoonotice de la animale la oameni nu se va opri niciodată”, a avertizat ea.

Covid-19 este un exemplu perfect al modului în care bolile zoonotice se vor transmite de la animale la oameni, așa că, dacă dorim să împiedicăm să se producă mai multe pandemii, trebuie să interzicem reproducerea comercială pe scară largă și comerțul cu tot felul de animale sălbatice.”

În timp ce Congresul Național Popular al Chinei se așteaptă să se reia în martie, comunitatea de conservare încearcă acum să solicite guvernului chinez să modifice în continuare Legea privind protecția faunei sălbatice și să adopte mai multe legi pentru a se asigura că comerțul ilegal cu animale sălbatice poate fi complet interzis în țară.

„Având în vedere faptul că China are o conștientizare foarte scăzută cu privire la conservarea vieții sălbatice, acest lucru face dificilă pentru guvern să aplice în mod cuprinzător orice legi relevante pe care le-au adoptat”, a spus doamna Su.

„Odată ce vaccinurile și tratamentele pentru Covid-19 devin disponibile pe scară largă, chinezii vor uita în curând despre ceea ce a declanșat întreaga pandemie. Trebuie să educăm generația tânără din China despre motivul pentru care nu ar trebui să mănânce, să reproducă sau să facă comerț cu animale sălbatice. Atâta timp cât reproducerea și comercializarea animalelor sălbatice sunt încă permise, comerțul ilegal cu animale sălbatice va continua să supraviețuiască în China”, a conchis specialista.

Leave a reply