
Liderii coaliţiei au stabilit, marţi, calendarul pentru adoptarea noii legi a educaţiei, urmând să fie adoptată de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul ar urma să o dezbată şi să o voteze până pe 15 martie.
Potrivit unor surse politice, experții din partide vor lucra alături de Ministerul Educaţiei pentru a finaliza proiectul până pe 1 februarie. Noua lege a educaţiei ar urma să fie adoptată de Guvern până la 15 februarie. Parlamentul ar urma să dezbată și să voteze proiectul, atât în Camera Deputaților cât și în Senat, până în 15 martie.
Liderii coaliţiei s-au reunit, marţi, în prima şedinţă din acest an.
Prima sedință a coaliției din acest an, cu subiecte grele pe agendă! Printre ele, criza medicamentelor sau legile Educației. Separat, liberalii și social democrații își fac planuri pentru momentul rocadei convenită prin acordul coaliției: rotația premierilor și schimbul unor ministere de forță.
Potrivit protocolului de coaliție, încheiat între PNL, PSD, UDMR și liderul minorităților naționale, Nicolae Ciucă ar trebui să conducă Guvernul până pe 25 mai 2023, iar la rotație să se schimbe atât premierul, cât și miniștrii Transporturilor, Proiectelor Europene, Finanțelor și Justiției. Însă, potrivit unor surse, fiecare partid are propria strategie.
În acest moment liderii PSD analizează două variante. Una este renegocierea actualului protocol de colaborare cu PNL, în încercarea de a păstra Ministerul Finanțelor și cel al Transporturilor în curtea proprie sau ieșirea de la guvernare.
Potrivit surselor, liderii PSD analizează atent aceste variante. Oficial, însă, aceștia spun că totul se va desfășura conform protocolului de coaliție.
La finalul anului trecut, Nicolae Ciucă susținea că rotația premierilor se va face așa cum s-a agreat în protocolul coaliției, fără să ofere însă detalii privind procedura în sine.
Documentul semnat pe 25 noiembrie 2021, în coaliție, arată faptul că la schimbarea premierului se vor înlocui și reprezentanți în guvern: vicepremierul, din partea PSD, va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL, ministrul Transporturilor, din partea PSD, va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ministrul Finanțelor Publice, din partea PSD, va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției. Mai mult, coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.
O serie de proiecte de lege care ar fi trebuit dezbăture și adoptate anul trecut au întârziat să capete o formă finală.
Ministrul Educației trebuie să prezinte stadiul proiectului legilor Educației, după ce în luna noiembrie, premierul Nicolae Ciucă îi ceruse acesteia să vină cât mai repede cu modificările la acest pachet controversat pe zona de Educație. Ministrul de resort a anunțat că la începutul acestui va veni cu acest pachet, urmând ca la începutul sesiunii legislative să ajungă spre dezbatere, adoptare și amendare în Parlament.
O altă restanță o reprezintă spitalele regionale, în special cei din PSD sunt nemulțumiți pentru că ministrul de resort Alexandru Rafila nu a trecut de procedura de selecție și vor să facă presiuni ca acesta să demareze măcar aceste proceduri pentru ca până la finele anului câteva spitale să înceapă să fie construite.