Citirea gândurilor președintelui rus Vladimir Putin este rareori o sarcină simplă, dar, uneori, liderul de la Kremlin facilitează acest lucru. Acesta a fost cazul joi, când Putin s-a întâlnit cu un grup de tineri antreprenori ruși. Oricine caută indicii cu privire la ceea ce ar putea fi finalul jocului lui Putin pentru Ucraina ar trebui să citească transcrierea acestei discuții, arată o analiză CNN semnată de Nathan Hodge.
„Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani”, a spus un Putin relaxat și aparent mulțumit de sine. „La prima vedere, el se războia cu Suedia luându-i ceva… El nu lua nimic, recupera. Așa a fost”.
Nu a contat faptul că țările europene nu au recunoscut faptul că Petru cel Mare și-a însușit teritoriul prin forță, a adăugat Putin.
Aceste argumente ar fi putut părea mai rezonabile înainte de 24 februarie. În perioada premergătoare invaziei, Putin a prezentat o serie de nemulțumiri pentru a argumenta războiul, de la extinderea NATO spre est până la furnizarea de asistență militară din partea Occidentului către Ucraina.
Dar dacă citiți mai atent transcrierea remarcilor lui Putin de joi, fațada de negociere geopolitică rațională cade.
„Pentru a pretinde un fel de leadership – nu mă refer nici măcar la leadership global, mă refer la leadership în orice domeniu – orice țară, orice popor, orice grup etnic ar trebui să-și asigure suveranitatea”, a spus Putin. „Pentru că nu există nici o cale de mijloc, nici un statut intermediar: fie o țară este suverană, fie este o colonie, indiferent cum se numesc coloniile”.
Cu alte cuvinte, există două categorii de stat: cel suveran și cel cucerit. În viziunea imperială a lui Putin, Ucraina ar trebui să se încadreze în cea de-a doua categorie.
Prin invocarea memoriei lui Petru cel Mare, devine, de asemenea, clar că obiectivele lui Putin sunt conduse de un anumit sentiment al destinului istoric. Iar proiectul de restaurare imperială al lui Putin ar putea – în teorie – să se extindă și la alte teritorii care au aparținut cândva Imperiului Rus sau Uniunii Sovietice, ceea ce ar trebui să trezească alarma în toate țările care au apărut în urma prăbușirii URSS.
Dacă nu există o recunoaștere a trecutului imperial al Rusiei – fie că este vorba de trecutul sovietic sau țarist – sunt mai puține șanse ca o Rusie fără Putin să renunțe la modelul de subjugare a vecinilor săi sau să devină un stat mai democratic.
Fostul consilier de securitate națională al SUA, Zbigniew Brzezinski, a afirmat, într-o declarație celebră, că Rusia s-ar putea despărți de obiceiurile sale imperiale doar dacă ar fi dispusă să renunțe la pretențiile sale asupra Ucrainei.
„Nu se poate sublinia îndeajuns de mult că, fără Ucraina, Rusia încetează să mai fie un imperiu, dar cu Ucraina subjugată și apoi subordonată, Rusia devine automat un imperiu”, scria el în 1994.
Cu toate acestea, Putin contează pe ceva de genul opus: Pentru ca Rusia să supraviețuiască, susține el, trebuie să rămână un imperiu, indiferent de costul uman.