Climarianos: dieta care reduce amprenta ecologică

0
460

Ce este un „climater”? Nici vegetarian, nici vegan, aceasta este noua tendință alimentară. Principiul fundamental al dietei climaterice este consumul cât mai puțin de produse care lasă o amprentă negativă mediului. Ultimele recomandări ale ONU de a reduce încălzirea globală se potrivesc stilului de viață al acestor climari. Acest termen de climater a devenit, încă din 2017,  o tendinţă pentru mulţi americani.

Pădurile acoperă tot mai puține hectare, ghețarii se topesc și anomaliile climatice sunt la ordinea zilei pe toată planeta, asta este ceea ce numim încălzirea globală. Este responsabilitatea fiecăruia să facem tot ce este posibil pentru a opri această situație și a inversa consecințele acesteia, iar o modalitate de a începe este prin alimentele pe care le consumăm în fiecare zi. Aceasta este propunerea dietei climaterice, o nouă tendință a alimentelor în care alegem ceea ce mâncăm pe baza amprentei de carbon și a impactului său asupra naturii.

Climiștii, termen adaptat de anglicismul climatarian, își schimbă nu numai dieta, ci și stilul de viață în general, pentru a respecta mediul înconjurător. Aceste schimbări de comportament se încadrează în cele mai recente recomandări ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), care indică necesitatea de a reduce consumul de carne, de a extinde consumul de fructe și legume și de a reduce consumul de alimente pe cât posibil, deoarece consumismul generează emisia de gaze cu efect de seră care provoacă schimbări climatice.

  • Ce mănâncă un climat

Cele mai cunoscute diete ecologice sunt vegane și vegetariene, deoarece, potrivit unui studiu publicat în revista Climatic Change, o dietă care urmează aceste tipare generează jumătate din emisiile de dioxid de carbon decât una care include carne, mai ales dacă este roșie.

  • Mai puțină carne

Conform datelor Greenpeace, nivelul consumului de carne în țările dezvoltate nu este de durată. Industria animalelor nu numai că emite gaze nocive dar aceste animale contribuie şi la deteriorarea solului – deoarece 75% dintre terenurile agricole sunt dedicate creșterii directe a animalelor sau producției de furaje. Pregătirea cărnii pentru comercializare iroseşte cantități mari de apă: pentru a produce un kg de vițel e nevoie de aprox. 15.415 litri de apă, potrivit unei publicații a Instituției inginerilor mecanici.

Din acest motiv, Greenpeace avertizează că efectivul de animale este cauza principală a emisiilor de gaze cu efect de seră (80% din Amazon este defrișat și 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume sunt o consecință a acestei practici). Acest tip de industrie emite CO2, metan și oxid de azot, derivate din emisii directe și indirecte, cum ar fi pesticide și îngrășăminte chimice, cât și vehiculele și mașinile care au nevoie de combustibil.

Din acest motiv, persoanele care urmează o dietă climaterică preferă să reducă sau să-și elimine complet aportul de carne și produse lactate de origine animală. Dacă preferă să consume păsări de curte sau carne de porc, care au emisii de gaz mai limitate, se asigură că animalele au fost crescute organic, pe pășune și cu un nivel ridicat de bunăstare a animalelor.


Mai multe fructe și legume locale și de sezon

Dieta climiştilor se bazează în principal pe fructe și legume sezoniere și locale, adică tipice pentru perioada anului în care sunt găsite și cumpărate în magazinele din apropiere care oferă mâncare cultivată în zonă. În acest fel se evită importul de produse alimentare astfel reducându-se contaminarea mediului cu transportul acestora.

 


Pește moderat

În cazul peștilor, climarii îi aleg pe cei care au fost prinși într-un mod fără a epuiza resursele disponibile. În acest fel, va fi posibil să se evite pescuitul masiv care dăunează fundului marin și care amenință biodiversitatea speciilor.

Pentru a putea alege bine peștele, trebuie verificată eticheta acestor produse, indiferent dacă sunt congelate sau proaspete. Aceasta va indica metoda de pescuit şi zona de unde s-a pescuit. E bine de evitat peștele sau crustaceii produși în acvacultură intensivă, deoarece pot contamina apa sau introduce specii invazive.

  • Alte obiceiuri de viață ale climiștilor

Climarii intenționează să facă un pas mai departe pentru a avea grijă de planetă și, pentru a face acest lucru, își monitorizează amprenta asupra mediului în alte aspecte ale vieții, pe lângă dietă:

Minimizarea risipei de alimente


O modalitate bună de a minimaliza risipa de alimente este folosirea tuturor părților din alimente pentru a pregăti rețetele, cum ar fi pielea fructelor sau partea centrală în care se găsesc semințele, care de obicei se aruncă, congelarea alimentelor care nu s-au consumat, pentru a le împiedica degradarea, şi evaluarea stării lor înainte de consum.

 

Generarea propriului compost


O modalitate bună de a folosi ceea ce nu este comestibil, cum ar fi oasele de pui sau cojile de nuci, resturi de legume şi fructe este aceea de a face compost pentru a fertiliza plantele într-un mod natural.

 

 

Cultivarea proprie a hranei


Dacă avem o grădină mică sau chiar un pervaz, acestea pot fi folosite pentru a crea propria grădină, de la roșii cherry sau plante aromatice, la legume sau cartofi.

 

 

Evitare utilizării materialelor plastice inutile


Uneori, produsele proaspete din supermarket, cum ar fi fructele și legumele, sunt colectate în materiale plastice inutile, deoarece pielea fructelor și legumelor protejează mâncarea, iar îndepărtarea sau spălarea lor bine, ar fi suficient pentru a putea fi consumate fără probleme. Evitarea cumpărării acestor tipuri de produse ambalate ar putea ajuta la reducerea poluării rezultate din producția respectivului plastic și a amprentei ecologice a acestuia atunci când este aruncat. Același lucru este valabil și pentru unele produse ambalate individual; cel mai bun lucru pentru planetă este evitarea lor.

Cumpărarea a numai ceea ce este necesar


Climaticii cumpără doar ceea ce este cu adevărat necesar, atât în ​​alimentație, cât și în haine. În ceea ce privește mâncarea, ei o cumpără în cantități mici pentru a nu fi nevoiţi să o arunce surplusul. Când vine vorba de obiecte, cum ar fi un aparat spart, aceştia preferă repararea acestuia mai degrabă decât înlocuirea cu altul. Acest lucru este de dorit din punct de vedere ecologic.

VEZI ŞI: 

Diatomee, alge împotriva schimbărilor climatice și a dăunătorilor

Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit formula ideală pentru cafeaua expresso perfectă

Leave a reply