vineri, februarie 3

Ciucă sau Ciolacu? Onoare militară sau contra-ofensivă PNL la ”rotativă”?

0
115

Actualul prim-ministru al României vrea să nu piardă unul dintre marile sale atu-uri ca proaspăt politician și lider de partid: cuvântul dat.

Ciucă a început cariera de lider PNL brusc și fără experiență, dar a mizat pe respectarea promisiunilor ca fiind una dintre puținele sale cărți de pariat la sosirea la Palatul Victoria.

Era ceva ce actualul premier putea proba și grație carierei sale construite pe onoare militară.

Nu era suficient, la acel moment, dar era totuși ceva pe care se putea construi.

Și ulterior s-a dovedit că temelia seriozității a funcționat.

Dan Cărbunaru, mai mult decât un purtător de cuvânt

Avându-l alături pe Dan Cărbunaru, un fost jurnalist expert în comunicarea culantă și dinamică, Ciucă s-a ”blindat” rapid pe termen scurt, asigurându-și temelia unei construcții solide la exterior.

Cărbunaru a știut cum să preia asupra lui orice situație delicată, l-a ajutat pe Ciucă să se ”dezarmeze” de inhibițiile discursive ale vieții în uniformă și a arătat că poate juca un rol chiar mai important în politică, după ce și-a ”făcut mână” ca purtător de cuvânt al Guvernului României.

În paralel cu ajutorul discret dar efectiv al lui Dan Cărbunaru, primul-ministru a pus cărămidă peste cărămidă acolo unde el excela oricum: organizare, seriozitatea asumării, vorbă puțină și fapte concrete.

Iar la final, ceea ce părea inițial un proiect nesigur și fără mare impact la public, a devenit ceva palpabil: un premier descătușat verbal, după anchilozarea comunicațională de la debut, și un lider liberal ajuns rapid la nivelul următor de anvergură politică, taman când unii s-au grăbit să-i cânte prohodul la nici un an de mandat.

Astăzi, Nicolae Ciucă e sigur pe el în public, vorbește fără să bată câmpii, promovează măsuri și proiecte doar atunci când chiar are ceva de oferit publicului și lasă impresia că și-a cam terminat ”instrucția” pentru o candidatură la prezidențiale din partea PNL, în 2024.

Așadar, Nicolae Ciucă avea în cele din urmă să preia hățurile guvernării în coaliție și să-și consolideze poziția și în propriul partid, după un debut incert provocat de schimbarea intempestivă a fostului premier și lider liberal, Florin Cîțu.

Acum, Ciucă este ”călare pe situație”, dar tocmai acum trebuie să se pregătească să descalece, de la 1 iunie 2023, potrivit înțelegerii cu PSD din coaliție.

Singura problemă pentru liberali este de ce să schimbe calul în mijlocul dealului, în primăvara anului viitor, când tocmai a dovedit că poate trage după el una dintre cele mai complicate mașinării de partid și de stat.

Prin urmare, vocile care cer continuarea cu Nicolae Ciucă prim-ministru și după ”rotativă” s-au înmulțit în PNL.

Chiar și UDMR a dat semne că face echipă bună cu actualul premier, deci nu s-ar opune continuității, dacă ar exista, desigur, un acord în coaliție.

Însă Nicolae Ciucă nu pare dispus să sacrifice capitalul său de încredere pentru o socoteală cu bătaie lungă electorală.

Prin urmare, cuvântul dat înainte de calcule politice!

Cel puțin așa rezultă când vine vorba de delicata temă a rotației la Palatul Victoria în coaliția PNL-PSD.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat joi, la Vâlcea, despre rotaţia premierilor de anul viitor, că în acordul pe care l-au agreat atunci când s-a constituit Coaliţia au convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum au agreat.

Şeful Executivului a fost întrebat dacă va face rocada cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în luna martie a anului viitor sau în următoarele luni. 

”În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum am agreat”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, citat de News.ro.

O decizie corectă? Sau o greșeală politică? Ori pur și simplu un gest de normalitate?

Răspunsurile nu vor veni în 2023. Ci anul următor, în 2024, când vor fi 4 rânduri de alegeri.

Atunci vom fi aflat dacă onoarea militară are valoare și în politică și dacă respectarea promisiunilor joacă în favoarea tuturor sau doar a celor care știu să profite de ea.

Deocamdată, comanda este tot la Nicolae Ciucă.

 

Leave a reply