vineri, octombrie 7

Ciucă: „Prioritatea Guvernului – creşterea calităţii vieţii minorităţii rome”

0
150

Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, bazată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi valorizarea patrimoniului cultural rom, reprezintă o prioritate a Guvernului, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

„Onorăm, astăzi, memoria tuturor victimelor Holocaustului împotriva romilor, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanităţii. În urmă cu 78 de ani, pe 2 august 1944, în camerele de gazare de la Auschwitz, regimul nazist se năpustea, barbar, asupra câtorva mii de etnici roma şi sinti. În acelaşi timp, ne amintim, cu profund respect şi compasiune, de drama celor 25.000 de romi din România, care, din ordinul regimului Antonescu, cu opt decenii în urmă, au început să fie deportaţi în Transnistria, frigul, foamea şi bolile fiind fatale pentru 11.000 dintre aceştia. Amintirea victimelor trebuie să rămână neştearsă din memoria colectivă, iar atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului nu trebuie uitate niciodată”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că asumarea lecţiilor traumatice ale istoriei şi condamnarea celor vinovaţi sunt parte a angajamentului ferm de a nu mai permite vreodată ca astfel de tragedii să se întâmple, informează agerpres.

„Cu cât ne îndepărtăm mai mult, temporal, de Holocaust, cu atât creşte riscul ca tăcerea şi uitarea să se aşeze peste suferinţele victimelor. Tocmai de aceea este esenţial ca faptele să fie cercetate şi investigate, mărturiile supravieţuitorilor diseminate, responsabilităţile asumate, astfel încât adevărul să fie cunoscut de toţi”, a subliniat Ciucă.

Premierul a menţionat şi progresele înregistrate de România în privinţa cercetării istoriei romilor, în contextul în care genocidul romilor reprezintă o temă încă marginală în cercetarea Holocaustului, care favorizează perpetuarea tezelor negaţioniste.

„Aceste demersuri trebuie consolidate prin programe educaţionale, campanii de conştientizare, documentarea adecvată a faptelor. În prezent, atât în Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi în Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027 există măsuri concrete pentru încurajarea educaţiei şi cercetării Holocaustului împotriva romilor, promovării patrimoniului cultural rom şi a identităţii culturale rome, creării locurilor memoriei, combaterii discriminării, a discursului, atitudinilor şi incidentelor anti-rome. De asemenea, statul român a instituit, prin lege, data de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen”, a evidenţiat Ciucă.

Totodată, şeful Executivului a subliniat că lupta cu antisemitismul, extremismul, xenofobia, rasismul şi intoleranţa reprezintă o responsabilitate permanentă şi presupune o continuă adaptare a instrumentelor dezvoltate pentru contracararea acestor plăgi care ameninţă valorile democratice.

Leave a reply