Ciucă, mesaj împotriva violenței asupra femeilor: „Violența de gen, o încălcare a a drepturilor omului”

0
153

Premierul României a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor. Ciucă susține că la nivel guvernamental se construiesc politici și măsuri de sprijin pentru victime și programe de informare și prevenire aplicate și personalizate.

„De mai bine de 20 de ani, dedicăm ziua de 25 noiembrie luptei împotriva unei anomalii sociale, anacronică și globală: violența împotriva femeilor și fetelor. De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale. Pandemia, războiul, criza energetică și cea economică au avut consecințe extrem de dureroase mai ales asupra femeilor și fetelor, ridicând în mod alarmant nivelul de violență manifestat împotriva lor”, susține Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit premierului, victimele violenței de gen „provin din medii diverse dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri și orientări sexuale variate, fac parte din categoria migranților sau refugiaților, reprezintă minorități etnice sau sunt persoane cu dizabilități”.

La nivel guvernamental, potrivit premierului, sunt construite mai multe măsuri de sprijin pentru victime și programe de informare și prevenire. Până în prezent au fost făcuți pași pentru crearea de servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenței domestice, de centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și campanii de informare în rândul minorilor și tinerilor, informează adevarul.

Sunt pașii esențiali pe care i-am urmat și, prin care, la nivel de guvern, construim politici și măsuri de sprijin pentru victime, adaptate realității din teren, precum și programe de informare/ instruire și prevenire aplicate și personalizate. În primul nostru an de guvernare am reușit să facem pași decisivi pentru crearea de servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenței domestice, de centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și campanii de informare în rândul copiilor și tinerilor. Și autoritățile și-au adaptat și îmbunătățit capacitatea de răspuns pentru a oferi un sprijin adecvat victimelor violenței domestice și violenței de gen”, a explicat Ciucă.

Premierul a salutat inițiativa ministerului Familiei  de a promova Campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor.

„Salut inițiativa Ministerului  Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a promova Campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor (25 noiembrie – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului) pentru a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra violenței domestice și a violenței împotriva femeilor. Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, cu grave consecințe trans-generaționale”, susține șeful executivului.

Nicolae Ciucă este de părere că „avem cu toții obligația să ne informăm și să învățăm de la cei ce ne calcă pe urme, precum și responsabilitatea de a educa generațiile viitoare în spiritul armoniei care există în mod natural, indiferent de gen”.

Leave a reply