Ciucă, la prima fabrică de anvelope cu emisii zero CO2: „Avem nevoie de proiecte de anvergură”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, la Oradea, la inaugurarea lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume, că ţara noastră are nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei.

„Este o investiţie de peste 600 de milioane (de euro, n.r.), dar din această investiţie, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane (de euro, n.r.). Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a înţelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei noastre”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Guvernului a subliniat că România avea nevoie de această investiţie, în contextul în care este şi producător de autovehicule.

„România avea nevoie de această investiţie. România avea nevoie să producă mai multe anvelope, ţinând cont că în România anul trecut s-au produs peste 500.000 de unităţi, mă refer la autovehicule, prin cele două companii care, de asemenea, produc autoturisme în România. Practic, ţara noastră s-a clasat la sfârşitul anului trecut pe locul şase în Europa în rândul producătorilor de autovehicule. Discutăm, practic, de o complementaritate între un sector cheie al economiei româneşti, producţia de autovehicule şi industria de automotive”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că investiţia de la Oradea poate crea oportunităţi de dezvoltare a altor activităţi conexe producţiei de anvelope.

Am înţeles că în 2024 vom avea primele anvelope produse la Oradea. Practic, pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei de automotive în Europa şi în lume, va însemna mai multe locuri de muncă, va însemna mai mulţi bani la bugetul local şi va însemna mai mulţi bani la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, este o investiţie, este un demers care va asigura o parte de beneficiu pentru toţi actorii implicaţi în acest proiect (…)

Important (este, n.r.) să vedem această investiţie pe termen lung şi oportunităţile prin care putem să dezvoltăm colaborarea şi să vedem cum pe orizontală putem să aliniem şi alte activităţi conexe la nivelul producţiei de anvelope în ţara noastră”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a efectuat în Bihor şi o vizită pe şantierul drumului de legătură dintre Autostrada A3 (Biharia) şi Centura Oradea (Sântandrei).

Ajutorul de stat acordat acestui investitor a fost acordat, în luna ianuarie a acestui an, sub formă de grant cu o valoare de 99,55 milioane euro, pe o perioadă de 5 ani, între 2023 şi 2028. „Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la momentul aprobării ajutorului.

Leave a reply