Ciucă, întâlnire cu Recean: „Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova”

0
224

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, cu Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova, instalat după demisia Nataliei Gavrilița. Discuţiile s-au axat pe situaţia de securitate din regiune, fiind vizate însă şi teme economice.

Nicolae Ciucă l-a asigurat pe premierul de la Chișinău de sprijinul României în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienței și securității statului, precum și în avansarea parcursului european al Republicii Moldova.

Una dintre principalele teme ale discuției s-a referit la situația de securitate pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și la consecințele acestuia în țara vecină.

Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

România promovează permanent necesitatea susținerii R. Moldova pe mai multe planuri, pentru a rezista atitudinii asertive a Rusiei. România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienței, un exemplu fiind crearea unei misiuni civile a UE pentru R.Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

Discuţiile au vizat şi planurile Republicii Moldova de integrare europeană.

„Spre exemplu, pentru integrarea cât mai rapidă în piața internă a UE, am discutat liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming.

Am discutat despre necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenței energetice a R. Moldova.

România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al R.Moldova”, a afirmat Ciucă, dând exemple precum acordarea unui sprijin bugetar de peste 10 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, lemne de foc pentru încălzire, păcură, carburanți, dar și alte forme de asistență.

Premierul român a menţionat că România este al doilea investitor în Republica Moldova.

România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride la care este supusă R.Moldova.

Ne dorim foarte mult şi vom acționa să creștem investițiile în R.Moldova, am convenit să folosim oportunitățile și potențialul de afaceri din ambele țări. Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic și comercial poate să vină să aducă un sprijin atât cetățenilor români, cât și celor din R.Moldova. Avem nevoie de stabilitate socio-economică”,  a declarat premierul României.

Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că este firesc ca prima vizită să fie la Bucureşti, în condiţiile în care România este cel mai important partener al Chişinăului.

Leave a reply