Ciucă: „CE propune acordarea unei a doua tranşe de compensaţii de aproximativ 30 milioane de euro fermierilor români”

Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranșe de compensații pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe Facebook.

Totodată, Comisia a decis să activeze clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, provenite din Ucraina, a mai precizat șeful Guvernului.

„Măsura va fi în vigoare până pe 5 iunie 2023, când va exista o nouă discuție pentru o eventuală prelungire. Spre deosebire de alte țări afectate, România a avut poziția corectă și nu a luat o decizie unilaterală, respectând atât normele și regulile europene, cât și interesele fermierilor români”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, pachetul de ajutor financiar pentru România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria va fi discutat și aprobat foarte curând de instituțiile europene.

Acești bani vor veni în plus față de cele 10 milioane euro aprobate deja de Comisie prin primul pachet de ajutor, la care Guvernul României a adăugat încă 10 milioane euro. Am susținut încă de la început, inclusiv prin scrisoarea pe care am trimis-o Comisiei Europene, că fermierii români au nevoie de o justă compensație pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina”, a mai menționat Nicolae Ciucă.

România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria au ajuns la unacord vinerea trecută cu Comisia Europeană privind transferul a milioane de tone de cereale ucrainene în afara regiunii, după aproape două săptămâni de negocieri intense.

Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și Bulgaria au restricționat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei.

Deși România nu și-a impus propriile restricții, s-a alăturat celorlalte patru țări și a cerut executivului UE să își extindă propunerea privind „măsurile preventive” temporare.

Cele cinci țări au susținut că așa-numitele „coridoare de solidaritate” – create de UE pentru a ajuta la transferul culturilor deviate de pe ruta tradițională de export a Ucrainei prin Marea Neagră în urma invaziei Rusiei de anul trecut – au inundat piețele acestora cu produse agricole.

În urma acestui acord, cele patru state membre și-au retras măsurile unilaterale privind importul de produse agroalimentare din Ucraina.

Leave a reply