Ciucă: „Brâncuşi a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate”

1
497

Premierul a afirmat într-un mesaj transmis de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, că acesta şi-a creat propria identitate artistică, revoluţionând arta sculpturii şi a lăsat în urmă un patrimoniu.

Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate, odată cu nașterea lui Constantin Brâncuși, al cărui talent artistic a fost minunat completat de profunzimea aplecării lui spre filozofie”, a tramsis șeful Guvernului de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, arătând că „marele nostru sculptor nu s-a desprins niciodată de rădăcinile sale, chiar dacă viața l-a dus departe de țară pentru a-și desăvârși destinul artistic”.

Potrivit adevarul, șeful Executivului român a subliniat că „prin operele sale, Constantin Brâncuși și-a creat propria identitate artistică, revoluționând chiar arta sculpturii, și a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate dar, în același timp, poartă amprenta înțelepciunii și simplității țăranului român”.

„Astăzi, creația lui Constantin Brâncuși continuă să atragă admirația iubitorilor de artă din întreaga lume. Este emoționant că evenimentele din aceste zile prilejuite de deschiderea oficială a Programului naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii”, la care am avut bucuria să particip, includ și două lansări de carte dedicate vieții și operei lui Constantin Brâncuși”, a mai transmis premierul.

Premierul a mai adăugat că este convins că „românii iubitori de artă așteaptă cu nerăbdare și expoziția anunțată peste câteva luni la Timișoara, pentru care vor fi aduse și câteva dintre sculpturile sale aflate în marile muzee ale lumii”, subliniind că demersul „este cel mai frumos omagiu pe care i-l putem aduce lui Constantin Brâncuși pentru felul în care a pus în valoare prin arta sa legătura de suflet cu meleagurile natale și cu poporul român”.

„Uniți în diversitate, regăsim, astfel, valorificată, identitatea noastră culturală în marea familie europeană din care facem parte”, a conchis premierul.

1 comment

Leave a reply