sâmbătă, iulie 13

Ciucă anunță primul mare pas pentru aderarea României la OECD

1
485

Când la evenimentul de la Biblioteca Centrală Universitară premierul Ciucă a confundat-o pe Alina Gorghiu cu Roberta Anastase, un vechi colaborator al lui Rareș Bogdan (de pe vremea când actualul lider al delegația române la Parlamentul European modera ”Jocuri de Putere”), glumea în foaier: ”Să fie acesta botezul premierului ca lider de partid?”.

Respectivul sugera că un astfel de ”accident” de imagine poate duce fie la eșec, fie la relansare.

Prin noi înșine, sloganul care a creat România modernă prin intermediul Brătienilor, trebuie să revină în viața noastră, ca să contăm în lume”, a spus și profesorul Adrian Cioroianu, în pledoaria lui despre istoria grandioasă a liberalilor.

Iată că la doar o lună de la aniversarea a 147 de ani de viață a PNL, Nicolae Ciucă a transformat acel incident într-o trambulină politică, pe care ”până și Rareș Bogdan” (așa s-a exprimat Ciucă pe scenă, referindu-se la modul impecabil în care fostul jurnalist a moderat dezbaterea) ar putea s-o privească nu ca pe o eroare a premierului, ci dimpotrivă, ca un moment-cheie care a transformat ghinionul în succes.

Pentru că azi, Nicolae Ciucă a anunțat personal o mare lovitură politică internațională în numele României, care face uitat acel episod hilar, chiar dacă e vorba de o etapă de parcurs, dar către o destinație care scoate România în lume: primirea țării noastre în OECD.

Guvernul Ciucă a salutat astfel, astăzi, adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE de vineri, 10 iunie. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, un mesaj de mulţumire membrilor OCDE.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE.

“Documentul menţionează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislaţia şi practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum şi maniera în care se vor desfăşura discuţiile de aderare cu autorităţile române. Foaia de Parcurs accentuează importanţa valorilor comune, a viziunii şi a priorităţilor împărtăşite cu Organizaţia, ca elemente esenţiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obţinerii statutului de membru OCDE. Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului şi dezvoltării economice”, se arată în comunicat.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, vineri, un mesaj de mulţumire membrilor OCDE pentru aprobarea Foii de parcurs pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

“Mulţumim membrilor OCDE pentru aprobarea Foii de parcurs pentru aderarea României la OCDE. Îi felicităm pe secretarul general Mathias Cormann, conducerea şi eforturile echipei sale. România aşteaptă cu nerăbdare să se implice alături de membrii OCDE în procesul de aderare”, a transmis Nicolae Ciucă, vineri, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului, citat de lumealibera.ro.

1 comment

  1. Amintirea lui ”Prin noi înșine”. România, cu un picior în OECD - Vocea Diasporei 10 iunie, 2022 at 22:29 Răspunde

    […] “Mulţumim membrilor OCDE pentru aprobarea Foii de parcurs pentru aderarea României la OCDE. Îi felicităm pe secretarul general Mathias Cormann, conducerea şi eforturile echipei sale. România aşteaptă cu nerăbdare să se implice alături de membrii OCDE în procesul de aderare”, a transmis Nicolae Ciucă, vineri, într-un mesaj pe pagina de Twitter a Guvernului, citat de lumealibera.ro. […]

Leave a reply