sâmbătă, iulie 13

Cîțu: ”Ordonanța austerității e praf în ochi, subminează autoritatea PNL în următorul Guvern”

”PNL ar trebui să facă o analiză înainte de rotativă, pentru a vedea dacă merge mai departe cu această guvernare alături de PSD”, spune fostul premier Florin Cîțu. Liberalul, care exprimă frecvent opinii în dezacord cu linia partidului, critică ceea ce el numește Ordonanța austerității și consideră că ministrul de Finanțe de la PSD ar fi trebuit demis, după ce au apărut informațiile privind gaura din bugetul de stat. Ordonanța privind reducerea cheltuielilor ”subminează autoritatea PNL în următorul Guvern”, crede el.

Florin Cîțu critică Ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare: ”Acum avem oficial confirmarea că guvernarea socialistă de stânga a eșuat. În acest moment, nu mai există nici un dubiu, dacă am ajuns la o Ordonanță a austerității. Acum este clar pentru toată lumea, dacă comparăm de exemplu guvernarea de dreapta, atunci când am plecat, am lăsat României un PNRR cu 30 de miliarde de euro pentru investiții, printre care Autostrada A7, A8, 24 de spitale, 124 de creșe, programul Anghel Saligny, iarăși, un program pentru dezvoltarea comunităților sărace din România, 42 de miliarde aproape de bani pentru investiții și programe sociale, fonduri europene, e-facturare, deci acea factură electronică, conectarea de case de marcat la ANAF, astăzi, după un an și jumătate de guvernare socialistă, am ajuns să vorbim de austeritate (…).

Problema este reală, gaura este de 30 de miliarde de lei, deci așa cum arată bugetul după trei luni de zile, dacă extrapolăm, sunt 30 de miliarde de lei pe care nu-i avem, ceea ce înseamnă că aceste reduceri trebuie făcute și asta după ce au fost introduse și taxe. De aceea, dimensiunea dezastrului este atât de mare”.

În opinia fostului premier,Ordonanța în sine nu rezolvă nici o problemă. Dvs. ați spus o cifră, cinci miliarde. Eu vă spun că dacă o citim corect și ne uităm la ce măsuri sunt acolo, nu se strâng mai mult de un miliard sau două. De ce atunci, dacă problema este atât de mare, știm că gaura este atât de mare, venim cu o Ordonanță care este doar praf în ochi? Și răspunsul este în articolul 1. Rolul acestei Ordonanțe nu este decât acela de a transfera la Marcel Ciolacu, viitorul premier, dacă România are acest ghinion, responsabilitatea sau controlul asupra modului în care sunt cheltuiți banii de fiecare minister.

Trebuie să fim foarte atenți. Prin legea finanțelor publice, acest control este la Ministerul Finanțelor, deci până acum, a fost la Ministerul Finanțelor al PSD. Prin această Ordonanță, articolul 1, care este cel mai important articol din această Ordonanță, acest control trece la viitorul premier, Marcel Ciolacu, adică tot la PSD. Și aici este partea pe care nu o înțeleg, pentru că premierul României astăzi, cel care va adopta Ordonanța, este de la PNL. În viitorul Guvern, ministrul de Finanțe este de la PNL. Prin această Ordonanță se reduce sau este subminată sau redusă autoritatea PNL în următorul Guvern. De aceea, este de neînțeles și ar trebui discutat acest articol în PNL”.

Florin Cîțu crede că alte măsuri ar fi fost mai utile pentru a reduce cheltuielile bugetare: ”Mă așteptam de exemplu la o Ordonanță care să reducă la jumătate numărul secretarilor de stat. Sunt 200 de secretari de stat. În Guvernul pe care l-am condus aveam 80. Vă spun că se poate cu 80 de secretari de stat. La rotativă, dacă situația este gravă și știm acum, vedem că au venit cu această Ordonanță, puteam să reducem numărul de ministere, de exemplu”.

Întrebat dacă chiar e vorba de măsuri de austeritate, în condițiile în care austeritatea presupune reduceri de salarii și pensii, ceea ce nu e cazul acum, fostul ministru de Finanțe a răspuns: ”Reduceri de cheltuieli înseamnă austeritate, dacă vă uitați și ele toate sunt cheltuieli și salarii și pensii, depinde ce decide Guvernul. Problema este cum au ajuns aici, de aici de fapt trebuia să înceapă toată analiza. În primul rând, Ministerul Finanțelor, acolo este problema și eu zic că trebuia demis ministrul Finanțelor în momentul în care vedeam că avem această execuție dezastruoasă după trei luni de zile și am ajuns în situația să dăm această Ordonanță.

În al doilea rând, este foarte important un audit la Ministerul Finanțelor, independent, poate și Comisia Europeană, poate și alte instituții ale statului, care să arate clar ce s-a întâmplat acolo, cum a fost posibil să ajungem de la o situație în care mergeam cu deficitul în scădere, să ajungem la o situație în care deficitul pe anul trecut a fost cosmetizat, s-au transferat facturi pentru 2023, dar și bugetul pentru 2023 a fost construit prost. Eu cred că PNL nu trebuie să preia acest minister fără un audit serios și să vedem exact cum s-a ajuns aici”.

Florin Cîțu nu exclude un acord al României cu o instituție financiară internațională, dacă Executivul nu face reformele la care s-a angajat: ”Lucrurile sunt serioase, dovadă că vin cu această Ordonanță, dar ea nu merge exact până unde trebuie, pentru a corecta aceste probleme și vă spun că dacă nu le corectează Guvernul, le va corecta piața, ceea ce înseamnă explozia dobânzilor, ne vom împrumuta din ce în ce mai scump și vom merge ușor-ușor împinși către un acord cu cineva, pentru a ne finanța (…). Este important ca PNL înainte de rotativă, să facă o analiză și să vedem dacă mai mergem mai departe cu această guvernare”.

Leave a reply