Cioloș cere închiderea România TV: „Republica Moldova a interzis-o pentru propagandă prorusă”

0
408

Europarlamentarul Dacian Cioloș cere închiderea televiziunii România TV, europarlamentarul român afirmând că în acest caz nu este vorba despre presă, „este despre libertate și democrație”.

„Înainte de libertatea lui Victor Ciutacu de a terfeli oameni și destine, întrebați-vă unde este libertatea victimelor sale”, scrie Cioloș pe Facebook, într-o postare intitulată „Ticăloșia România TV cere un comportament exemplar: închiderea acestei stații TV.”

„În lumina ultimelor evenimente, observ că Opoziția politică din România nu reușește să funcționeze nici corect, nici eficient. Pot să înțeleg că există diferențe de poziționare între noi, însă nu înțeleg această tăcere asurzitoare în acest caz extrem de grav.

Sper că liderii partidelor de opoziție nu așteaptă să treacă furtuna, să poată merge din nou în studiourile unei televiziuni care a încălcat orice limite profesionale, etice, morale și de bun-simț.

Clasa politică din România, Putere și Opoziție, a girat ani în șir comportamentul acestei televiziuni prin prezența la acest post și finanțarea lui. Cunosc această realitate, pentru că am auzit mereu de la mulți dintre specialiștii de comunicare că nu e bine să te cerți cu ei, că au audiență mare, că îți pot face rău și multe alte argumente din aceeași categorie.

Să fim cinstiți cu noi înșine: România TV este un instrument de intimidare și propagandă, construit de politicieni interesați să influențeze jocul politic în direcțiile dorite de ei. Instrument finanțat cu foarte mulți bani publici, în funcție de interesele politice.

Nu este o instituție de presă, iar mulți dintre cei care lucrează acolo și apar în studiouri nu sunt jurnaliști, chiar dacă încearcă să pretindă că ar fi.

România TV este afacerea unui infractor periculos, dat în urmărire generală, un individ care a fugit într-o țară prorusă unde se adăpostește de lege și pușcărie.

Oamenii care i-au construit acest instrument de intimidare au sprijinit apariția și dezvoltarea AUR, un partid politic extremist prorus care, pentru prima dată, este capabil să amenințe traseul european al României. O parte dintre ei consiliază conducerea PSD, care se folosește de acest post pentru a-și intimida contracandidații politici.

Guvernul proeuropean de la Chișinău a interzis difuzarea RTV în Republica Moldova pentru propagandă prorusă. În România, nu argumentele lipsesc, ci curajul.

Închiderea RTV nu este despre presă, este despre libertate și democrație. Înainte de libertatea lui Victor Ciutacu de a terfeli oameni și destine, întrebați-vă unde este libertatea victimelor sale. Am ajuns să protejăm infractorii, sub pretextul unei libertăți depline, ignorând victimele.

Invit toți liderii politici din opoziție să se alăture acestui demers de a cere ridicarea licenței de emisie a România TV. Nu într-un demers abuziv, de suprimare a unei instituții de presă, ci legal, cu exemple și argumente solide, care demonstrează că avem de-a face cu un instrument politic de dezinformare, manipulare și intimidare, deghizat în instituție de presă.

Consiliul Național al Audiovizualului, o instituție puternic slăbită de controlul politic, nu își folosește în prezent pârghiile pentru a opri aceste derapaje grave și a proteja cetățenii de manipulare, dezinformare și incitare la discriminare.

Nu am mari așteptări de la actuala coaliție de guvernare, dar îmi propun ca pe lista de priorități pentru alegerile de anul viitor să fie reformarea completă a CNA și noul organism să aibă capacitatea să închidă instrumentele de manipulare care emit, în ciuda miilor de pagini de sancțiuni primite.

Și, ca să fie limpede, că am văzut diverse interpretări: nu retrag eu licențe TV, nu vreau eu să pedepsesc pe cineva, că nu e rolul meu. Politicienii nu au dreptul să facă asta și nu ar trebui să aibă această putere vreodată într-o democrație.

Dar am dreptul la opinie avizată și să atrag atenția atunci când derapajele continuă la nesfârșit și nu mai există nicio limită, iar cetățenii sunt manipulați și dezinformați.

Opinia mea fără echivoc azi este că România TV ar fi trebuit să rămână de mult timp fără licență, dacă instituțiile independente de reglementare ar fi funcționat și ar fi respectat legea. Iar dacă la România TV mai există jurnaliști pe bune, le cer să nu plece capul și să iasă din mocirlă.”

Guvernul proeuropean de la Chișinău a interzis difuzarea RTV în Republica Moldova pentru propagandă prorusă. În România, nu argumentele lipsesc, ci curajul”, a adăugat el.

Europarlamentarul nu menționează numele jurnalistei Iulia Marin, dar intervenția sa vine după o indignare publică enormă generată de modul cum a fost tratat decesul acesteia la România TV.

Potrivit hotnews, postul România TV a avut, miercuri seara, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, un derapaj grosolan la adresa jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea, care s-a stins din viață la doar 32 de ani. Au urmat apoi alte două seri cu emisiuni în care subiectul a fost din nou tratat într-o manieră similară.

La România TV, în ultimele zile, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Leave a reply