sâmbătă, iunie 15

Ciolacu a cerut ca SUA să investească în porturile Constanța și Galați pentru a ajuta Ucraina

0
208

Șeful Biroului pentru Coordonarea sancțiunilor din Departamentul de Stat SUA, ambasadorul James O’Brien, se află în România, unde a avut o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu și cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Iulian Fota, potrivit unor comunicate oficiale.

Oficialul american a discutat despre efectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și despre sprijinul dat de România.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut sprijinul SUA și al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creșterea capacităților de stocare și export prin porturile de la Galați și Constanța, principalele porturi prin care Ucraina își exportă cerealele, potrivit g4media.

Discuția cu Iulian Fota a vizat coordonarea, la nivel bilateral și transatlantic, pentru susținerea funcționării Coridoarelor Solidarității ale UE.

Comunicatul guvernului

Joi, 10 august, prim-ministrul României, domnul Ion Marcel Ciolacu l-a primit pe ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Convorbirile s-au concentrat asupra climatului de securitate la Marea Neagră, în contextul recentelor atacuri rusești asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.

Prim-ministrul român a salutat adoptarea de către Administrația SUA a Strategiei privind Marea Neagră, precum și deschiderea Guvernului României de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategiei.
Partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include și proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA. El se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administrația SUA, inclusiv în urma dialogului și consultării apropiate cu România.

În acest context, cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esențială pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către piețele globale, după decizia unilaterală a Federației Ruse de a nu prelungi Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră și a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creșterea capacităților de tranzit la punctele de frontieră.

Pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea și dezvoltarea capacităților de tranzit deja existente și angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii și al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creșterea capacităților de stocare și export prin porturile de la Galați și Constanța.

Întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de a trece în revistă cooperarea economică, precum și schimburile comerciale bilaterale în creștere, dar și investițiile americane din România.

Au fost evidențiate și apreciate, de asemenea, eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver

Leave a reply