Marcel Ciolacu a anunțat că își va depune mandatul de premier în cazul în care PNL va ieşi de la guvernare la alegerile din 2024.
Premierul desemnat pentru formarea unui nou guvern de coaliție, Marcel Ciolacu, a afirmat că partidul pe care îl conduce nu ia în calcul ca PNL ar putea ieși de la guvernare înainte alegerile din 2024.
„Nu cred. În toate aspectele, nu cred că, în acest moment, preşedintele Nicolae Ciucă ar putea lua în calcul acest lucru. Ar fi o greşeală fantastică nu numai pentru România, e o greşeală fantastică pentru PNL, dacă ar face acest lucru. Dar, cu certitudine, dacă PNL ar ieşi de la guvernare, dintr-un motiv sau altul, Marcel Ciolacu îşi va depune mandatul la preşedintele României. Şi ne întoarcem la români, nu există alte soluţii. Categoric, poate se creează o altă majoritate, Parlamentul e deschis, sunt mai multe partide, dar Marcel Ciolacu îşi va depune mandatul”, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la Parlament.
În același timp, șeful PSD a respins și ideea că ar fi fost premeditată „scoaterea” UDMR de la guvernare. „Exclus aşa ceva şi ştie şi domnul Kelemen Hunor acest lucru”, a mai declarat Ciolacu.
Premierul desemnat a mai precizat că atât el, cât şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, au depus toate eforturile pentru ca UDMR să rămână în coaliţia de guvernare.
În privința schimbării protocolului, șeful PSD a susținut că „atât PSD cât şi PNL au făcut două propuneri corecte. Când există deja o majoritate PSD şi PNL, susţinută de grupul minorităţilor, atunci e normal să aiba loc acest schimb şi propunerile să vină din partea acestor două mari partide”.
După şedinţa liderilor PSD, Marcel Ciolacu a prezentat programul de guvernare al cabinetului pe care îl va conduce alături de social-democraţii care vor face parte din echipa sa. Premierul desemnat enumerat mai multe obiective, printre care rezolvarea problemei pensiilor speciale, realizarea unei noi legi a salarizării, stoparea creşterii preţurilor, dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate.
Marcel Ciolacu a vorbit şi despre noţiunea de patriotism economic, pe care o traduce prin stoparea creşterii preţurilor, reducerea dependenţei de import, stimularea producţiei interne şi combaterea speculei.