VIDEO. Cine este Joe Biden?!

0
2011

Joe Biden s-a născut pe 20 Noiembrie, 1942 în Scranton, statul Pennsylvania.
A fost avocat de profesie înainte să devina politician. Este cel mai longeviv senator din Statul Delaware (un stat situat pe coasta de est a Statelor Unite -cunoscut ca făcând parte din peninsula DELMARVA)
Părinții lui erau oameni simpli, mama casnică iar tatăl curăța boilere de încalzire și mai lucra ca agent de vânzări la un dealer de mașini.
La vârsta de 13 ani s-a mutat împreună cu familia în statu Delaware.
De mic copil a avut o problema de vorbire. În termeni populari era bâlbâit.
Avea o disfemie, tulburare a pronunțării cuvintelor, adica fluxul vorbirii fiind întrerupt de repetări și prelungiri involuntare de sunete, silabe, cuvinte sau fraze. Acest lucru bineînțeles că a fost dificil pentru tânărul Biden, copiii sau chiar profesorii făcând frecvent glume pe seama lui.
Cu multă perseverență, însă, a reușit să își îmbunătățească vorbirea și să treacă peste acest impediment, chiar dacă uneori el mai este încă vizibil și acum.
A fost acceptat să studieze la un colegiu privat aparținând bisericii Romano Catolice, din Claymont, DE, fiind nevoit să lucreze pentru a-și plăti parte din costurile de scolarizare. Aici, a activat în echipa de fotbal american.
A urmat apoi cursurile Universității din Delaware, unde a studiat istorie și științe politice. Atracția spre politică a făcut-o inspirat de discursul lui J.F. Kennedy din 1961.
În 1965 își continua studiile la Syracuse University, unde studiază dreptul.
În curul unei vacanțe de primăvara își cunoaște viitoare soție cu care se căsătoreste în 1966. În timpul studiilor nu se remarcă cu nimic deosebit, dimpotrivă, reușește să cada un examen pentru că a omis să menționeze autorul de drept, a unei fraze citate într-o lucrare, lucru care îl va urmări mai târziu și-n cariera politică.
După absolvire, în 1968, se mută în Wilmington, Delaware unde lucrează la o firmă de avocatură, iar 3 ani mai târziu își deschide propria lui casă de avocatură. Între timp este membru activ al partidului Democrat, obținând chiar o funcție în unul din consiliile locale ale partidului.
Între ’69-’71 i se nasc cei trei copii, doi baieti și-o fată.
Ân ’72 la doar 29 de ani este încurajat de partid să candideze la funcția de senator, pe care o și câștigă, fiind al 5-lea cel mai tânar senator din istoria SUA.
În 1972, înainte de Crăciun, în timp ce soția era cu copiii la cumpărături, să ia bradul, are loc o tragedie. Soția și fiica sunt ucise într-un accident de mașină, iar cei doi băieți răniți gav. Amintindu-și de acea tragedie, Biden spunea mai târziu că a contemplat inclusiv sinuciderea, și că a înțeles mai bine de ce unii oameni, la disperare, aleg să se sinucidă. A ales totuși să nu o facă. A depus noul jurământ de senator, dar nu în Washington D.C. cum era normal, ci în salonul de spital, unde erau internați cei doi copii ai lui. Pentru a fi alături de copiii săi a decis să nu se mute la Washington ci să faca zilnic naveta, cu trenul.
Se recăsătorește in ’77 cu actuala sa soție Jill Biden.

VIZITA in Romania

A servit ca și senator până în 2009 când a devenit vicepreședinte al Statelor Unite. Ca și senator a făcut parte din comisia de Relații Externe, fiind mai mulți ani șeful acestei comisii. În relațiile externe a militat pentru limitarea arsenalului strategic de armament cu Uniunea Sovietica, a promovat pacea și stabilitatea în Balcani, a susținut extinderea NATO în țările balcanice, și s-a opus primului Război din Golf. Mai recent a cerut implicarea activă a SUA în stoparea genocidului din Darfour, a fost un critic al președintelui George W. Bush la modul cum a administrat războiul din Irak, și în special creșterea numărului de trupe din Irak, în 2007. În 1987, când era șeful comisiei juridice din Senat a contribuit major, prin întrebările dificile adresate, la eșecul candidatului Robert Bork, nominalizat la Curtea Supremă de Justiție, de către republicani. În 1988, iese rapid din cursa alegerilor preliminare democrate, pentru funcția de președinte al SUA, după ce este criticat că ar fi plagiat parte dintr-un discurs.


Tot în același an, datorită unor severe dureri de cap, medicii descoperă că are o afecțiune cerebrovasculară, care-i punea viața în pericol, fiind nevoit să facă câteva operații chirurgicale. Rezistent din fire, se reface după doar 7 luni și revine la Senat.
Ajunge vicepreședinte alături de  Barack Obama în 2008 și apoi continuă un al doilea mandat în 2012. Biden a avut un rol important, în 2012, în negocierile cu republicanii, ajungând la o înțelegere bipartizană legată de deficitul bugetar și creșterea taxelor, în negocierile purtate cu liderul majorității republicane, Mitch McConnell. Totodată a devenit o voce importantă în legătura cu controlul armelor, imediat după odiosul atac armat de la școala elementară din Newtown, Connecticut.
În 2015 suferă o altă tragedie. Fiul sau, Beau Biden, de doar 46 de ani, pierde lupta cu un cancer la creier. Moartea lui, l-a determinat pe Joe Biden, să renunțe la a mai candida în cursa pentru prezidențialele din 2016.
În timp ce, anul trecut, încă contempla dacă să candideze sau nu, pe fondul mișcării „Me2 movement” o femeie l-a acuzat că, în urma cu ceva ani, la un miting electoral ar fi sărutat-o cam nepotrivit. Biden și-a cerut scuze spunând că el a dat mâna și-a sărutat mulți oameni de-a lungul anilor și că nu a fost intenția lui niciodată să facă ceva nepotrivit.
A intrat în cursa democrată din alegerile preliminare reușind să fie ales candidatul principal, alegând-o pe Kamala Harris ca și vicepreședinte.
Unul din mesajele principale, pe care Biden vrea să le transmită alegătorilor americani, este acela că dorește să fie un președinte care să unifice națiunea Americană, atât de dezbinată în prezent.

 

Leave a reply