Cimbru, plantă medicinală pentru infecții respiratorii

0
2673

Cimbrul este o plantă medicinală care se aplică pentru tratarea infecțiilor sistemului respirator. Expectorant și antiseptic, curăță plămânii atunci când suferă de tuse sau infecții și are proprietăți antioxidante, combate îmbătrânirea.

 

 

Părţi folosite: frunzele de cimbru sunt uleioase, antiseptice și esențiale care se obțin prin distilarea cu aburi a părților aeriene, utilizate pe scară largă în aromaterapie.

Componente principale: uleiuri volatile (timol, cineol și borneol), flavonoide, taninuri și saponine.

Acțiuni: expectorante antiseptice, antispasmodice, antiseptice, astringente, antimicrobiene, diuretice, antifuzive, antibiotice și rubefaciente topice, combate vertijul.

Cum se folosește cimbru

În infuzie, se ia o cană de 3 ori pe zi pentru răceli sezoniere, infecții toracice, astm ușor, spasme stomacale sau sindrom de colon iritabil.
Ca apă de gură sau gargară, se foloseşte o cană de infuzie dimineața și noaptea pentru gingiile inflamate și durerile de gât.
În sirop, se adaugă 450 g de miere la 600 ml de infuzie pentru a obține un sirop pentru tuse și infecții pulmonare. Se ia doze de 5 ml (1 linguriță) la nevoie.
Ca ulei de masaj se folosesc 10 picături de ulei de cimbru în 25 ml ulei de migdale pentru a freca pieptul în timpul răcelilor sau infecțiilor pulmonare. Aceeași cantitate de ulei de lavandă şi pentru dureri reumatice și încordare musculară.
În loțiune, se diluează 1 ml (20 picături) de ulei de cimbru în 60 ml de apă și se aplică pe mușcăturile de insecte sau răni infectate.

Avertisment: A se evita dozele terapeutice în timpul sarcinii. Uleiul esențial pentru uz intern se foloseşte întotdeauna diluat.

Leave a reply