Cifră impresionantă! Câți angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au primit calitatea de suspect în anul 2020
Aproximativ 180 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au primit calitatea de suspect în anul 2020 pentru infracţiuni de corupţie şi alte fapte, se arată în bilanţul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pe anul precedent.
„Un număr de 176 lucrători MAI au primit calitatea de suspect (112 pentru infracţiuni de corupţie şi 64 pentru alte fapte). De asemenea, alte 904 persoane au dobândit aceeaşi calitate procesuală (528 suspecţi pentru infracţiuni de corupţie şi 376 pentru alte fapte). Totodată, 143 lucrători MAI au fost inculpaţi (+27%), dintre care 102 pentru infracţiuni de corupţie şi 41 pentru alte fapte, iar alte 655 persoane (din afara MAI) au fost cercetate în calitate de inculpat (361 pentru fapte de corupţie şi 294 pentru alte fapte)”, notează DGA, conform agerpres.ro
Din perspectiva măsurilor preventive dispuse în dosarele instrumentate de poliţia judiciară a DGA, sursa citată precizează că au fost arestate preventiv, inclusiv prin măsura arestului la domiciliu/reşedinţă, 127 de persoane, o creştere cu 28% faţă de anul 2019, dintre care 38 lucrători MAI (+73%).
„Din analiza acestor indici rezultă faptul că, în conformitate cu ordonanţele de delegare emise de procurori, suspecţii/inculpaţii/arestaţii din categoria persoanelor fără calitate specială în marea lor majoritate au făcut obiectul unor dosare care au legătură cu lucrătorii MAI”, se menţionează în bilanţ.
Potrivit Direcţiei Anticorupţie, instrumentarea dosarelor penale s-a efectuat sub directa coordonare a procurorilor de caz, astfel că, în perioada analizată, au fost consemnate 1.213 sesizări cu caracter penal înregistrate la structurile unităţii, care au fost înaintate la parchete.
De asemenea, poliţia judiciară a DGA a efectuat cercetări, conform ordonanţelor de delegare, în 1.753 de dosare penale (înregistrate cu număr unic), rezultate atât din sesizarea DGA, cât şi din sesizarea proprie a structurilor de parchet.
„Aferent intervalului vizat, au fost soluţionate 4.543 ordonanţe de delegare (+18% comparativ cu anul 2019), iar procurorii de caz au emis rechizitorii în 243 dosare penale instrumentate (+3%) în colaborare cu poliţia judiciară a DGA. Totodată, s-au înregistrat şi 94 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei înaintate instanţelor de judecată”, se arată în document.
Cu privire la linia Call center anticorupţie 0800.806.806, în anul 2020 s-au primit 22.316 apeluri (+32%). „În baza informaţiilor de interes operativ transmise de apelanţi au fost iniţiate sau completate 40 de dosare penale. Totodată, ca urmare a apelurilor telefonice efectuate la linia Call center anticorupţie a DGA, au fost iniţiate şi derulate cu celeritate 7 acţiuni de prindere în flagrant”, precizează DGA.
Ca urmare a politicilor preventive iniţiate şi transpuse în practică, sursa menţionată indică faptul că au fost consemnate 152 situaţii (+11% comparativ cu anul 2019) în care funcţionarii ministerului au sesizat DGA atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul unor servicii ori au denunţat implicarea unor colegi în comiterea unor fapte de corupţie.