sâmbătă, decembrie 7

Ciclosporina, medicamentul care reduce șansele de a muri de Covid-19 cu 81%

0
1256

Un studiu retrospectiv efectuat de Spitalul Universitar Quirónsalud din Madrid, împreună cu Universitatea Europeană, a analizat relația dintre supraviețuire și tratamentele primite de la peste 600 de pacienți infectați cu coronavirus.

Pacienții Covid-19 care au fost tratați cu ciclosporină la Spitalul Universitar Quirónsalud din Madrid au avut o probabilitate de deces cu 81% mai mică decât acei pacienți care nu au primit acest produs farmaceutic.

Aceasta este principala concluzie la care a ajuns Grupul de Cercetare Covid-19, condus de Serviciul de Medicină Internă al respectivului spital, împreună cu Universitatea Europeană, după efectuarea unui studiu retrospectiv care analizează tratamentele a peste 600 de pacienți cu coronavirus internați în acest centru de sănătate în perioada 10 martie-15 aprilie 2020.

Rezultatele sunt publicate în revista „E Clinical Medicine”, a grupului „The Lancet”.

Daniel Carnevali

«Pacienții incluși în acest studiu au suferit de o afectare respiratorie suficient de semnificativă pentru a necesita internarea în spital. Le-am analizat caracteristicile clinice și am analizat tratamentele pe care le-au primit. Pacienții noștri nu diferă în ceea ce privește caracteristicile altor serii publicate, iar factorii de prognostic sunt similari (vârsta, severitatea și amploarea afectării pulmonare și unii parametri inflamatori). În raport cu tratamentele primite, am descoperit că supraviețuirea pacienților care au fost tratați cu ciclosporină a fost mai mare comparativ cu pacienții care nu au fost tratați cu acest tratament. De fapt, în seria noastră, pacienții care au primit ciclosporină au avut cu 81% mai puține șanse de a muri decât pacienții care nu au primit acest tratament ”, explică dr. Daniel Carnevali, șeful Serviciului de medicină internă al Spitalului Universitar Quirónsalud din Madrid și profesor la Universitatea Europeană.

”Am evaluat statistic variabilele care ar putea fi asociate cu moartea sau supraviețuirea până la externare”

Covid-19, pe lângă producerea simptomelor inițiale ca urmare a replicării virale, poate fi agravat astfel încât, între a opta și a zecea zi, unii pacienți dezvoltă pneumonie și predomină un efect inflamator în care propriul răspuns imun al pacientului este cel ce dăunează plămânului.

Pentru a combate această inflamație, au fost postulate mai multe medicamente pentru a reduce activarea sistemului imunitar în acest stadiu al bolii. Steroizii, tocilizumab și ciclosporina au fost folosiți la Spitalul Universitar Quirónsalud din Madrid. Acesta din urmă este un medicament care are, pe de o parte, o acțiune antireplicativă a virusului și, pe de altă parte, modifică răspunsul imun.

Echipa de cercetare COVID a spitalului, formată din specialiști în Medicină Internă, Radiologie, Pneumologie, împreună cu alte servicii medicale spitalicești, zona de asistență medicală și cu colaborarea Grupului consultativ metodologic și statistic al Universității Europene, au analizat caracteristicile tuturor pacienților din studiu și tratamentele primite.

”Am apreciat că caracteristicile pacienților noștri sunt similare cu cele descrise de alte grupuri: 69 de ani în medie, predominant bărbați, cu rate de comorbiditate asociate similare (47% hipertensiune; 16% diabet; 22% boli de inimă; 19% boli respiratorii). ). Am evaluat statistic variabilele care ar putea fi asociate cu moartea sau supraviețuirea până la externare„, descriu aceștia.

Dr. Carnevali avertizează că boala coronavirusului „nu are încă un tratament standard”.

”Pacientii care au primit ciclosporina au avut o supravietuire mai lungă”

”În timpul primei etape a pandemiei am folosit terapii pe care am avut o speranta rezonabila că acestea vor avea un efect, dar fără studii clinice pentru a le sprijini. Au fost utilizate antimalarice precum hidroxiclorochina, antivirale precum Lopinavir-ritonavir; antibiotice; corticosteroizii și medicamentele care acționează în faza inflamatorie a bolii, cum ar fi tozilizumab și ciclosporina ”, explică el.

Israel J. Thuissard

”Cea mai surprinzătoare constatare a studiului nostru este că pacientii care au primit ciclosporina au avut o supravietuire mai lunga decât cei care nu au avut. Cu toate acestea, rezultatele trebuie luate cu prudență. Studiul nostru este retrospectiv, nu este un studiu randomizat dublu-orb care să compare medicament cu medicament. Ceea ce am verificat este că pacienții care au primit ciclosporină nu sunt esențial diferiți de restul pacienților, au suferit de comorbidități similare și totuși rezultatele lor clinice au fost mai bune”, conchide el.

Pentru realizarea acestui studiu, au fost analizate diferite variabile care ar putea influența rezultatele pacienților afectați de Covid-19.

«Am efectuat o analiză a factorilor care ar putea influența mortalitatea pacienților, cum ar fi vârsta, scorul radiologic, necesitatea sau nu și tipul de ventilație mecanică utilizată, tratamentele … Mai întâi într-un model univariat și apoi într-un model ajustat și am observat că faptul că pacienții au fost tratați cu ciclosporină au fost mai protejați împotriva mortalității. De fapt, pacienții care nu primiseră ciclosporină au fost de 4,22 ori mai predispuși să moară decât cei care au primit acest tratament”, explică Israel J. Thuissard, membru al Grupului consultativ metodologic și statistic al Universității Europene, în ABC.

Dr. Carnevali spune că el și colegii săi au găsit „dovezi că ciclosporina ar putea fi un medicament promițător”. „Pentru a confirma această ipoteză, ar fi necesar un studiu clinic randomizat între pacienții care iau ciclosporină sau placebo”, conchide el.

VEZI ŞI:

Antibioticul viitorului. Descoperire revoluționară cu veninul de viespe ca sursă antibacteriană

Un medicament pentru amețeli, speranța plămânilor afectați de COVID 19

”Vaccinul anti coronavirus a terminat deja testarea și oferă o mulțime de speranțe, deoarece a produs apărarea corectă”

Leave a reply