sâmbătă, octombrie 1

China se opune unei noi anchete a OMS

0
601

China a respins vineri apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul ei destinată aflării originii COVID-19, cerând o abordare „ştiinţifică” şi „non-politică”, informează France Presse.

Presiunea s-a accentuat asupra Beijingului în ultimele ore în legătură cu pandemia, care a făcut deja peste 4 milioane de morţi la nivel mondial şi a afectat o bună parte din economiile lumii.

OMS a îndemnat joi toate ţările să publice „toate datele despre virus”. Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

O echipă de experţi internaţionali trimisă de OMS a mers la Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialişti chinezi, nu a stabilit concluzii definitive cu privire la originea virusului.

Beijingul a replicat la cererea OMS vineri, reiterându-şi poziţia apărată de mai multe luni: ancheta iniţială China-OMS este suficientă, iar solicitările de date suplimentare sunt motivate politic.

„Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă”, a declarat Ma Zhaoxu, viceministru al afacerilor externe, într-o conferinţă de presă online.

„Ne opunem politizării căutării originii (…) şi abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat el.

Leave a reply