China creează un sistem de comunicare cuantic din spațiu, imposibil de spionat

0
1090

Țara asiatică transmite coduri secrete, de la un satelit, către două stații terestre separate de peste 1.000 de kilometri, de 10 ori mai mult decât ceea ce s-a obținut până acum. Beijingul își arată astăzi puterea tehnologică cu o descoperire care are implicații geostrategice mari: pulverizarea recordului de distanţă pentru comunicarea cuantică.

O echipă de oameni de știință din țara asiatică a anunțat marţi prima transmitere simultană a unui mesaj criptat cu tehnologie cuantică, care a fost trimis de la un satelit spațial la două telescoape terestre separate de 1.120 de kilometri, o distanță de aproximativ zece ori mai mare decât cea realizată până acum, potrivit revistei Nature.

Fenomenele cuantice își au originea la scări microscopice, dar pot avea efecte semnificative în lumea vizibilă. Două particule pot fi împletite astfel încât ceea ce se întâmplă cu una se întâmplă celeilalte instantaneu, chiar dacă sunt separate de miliarde de kilometri.

De ani buni, China, Europa și Statele Unite au intenționat să dezvolte rețele cuantice de comunicații pentru a trimite mesaje oficiale sau a stabili sisteme de cibersecuritate în domenii strategice.

Într-un studiu publicat astăzi în Nature, oamenii de știință chinezi detaliază transmiterea unei chei secrete scrise cu perechi de fotoni – particule ușoare – întrețesute. Fotonii sunt emişi de satelitul Micius, care orbitează la 500 de kilometri de Pământ, către două instalații terestre construite special în orașele Delingha și Nanshan, aflate la 1.120 de kilometri distanță una de alta. Utilizarea unui satelit este crucială, deoarece transmiterea acestor mesaje cu fibră optică ar pierde mulți fotoni, ceea ce ar face necesară folosirea unor aşa-numite „repetitoare”, la fiecare 100 sau 150 de kilometri aproximativ. Și un repetitor, cu toate componentele sale mecanice, poate fi spart de hackeri.

Fiecare bit de informație este codat folosind doi fotoni „împletiţi”. De această dată chinezii anunţă transmisia sigură a unei chei secrete de 372 biți. Cheia poate fi folosită pentru a decripta un mesaj criptat care a fost transmis prin orice alte mijloace, inclusiv internetul sau telefonia.

În activitatea lor, cercetătorii chinezi își testează sistemul pentru diferite tipuri de atacuri și arată că acesta este în siguranță. Viteza și eficiența este de 100 de miliarde de ori mai mare decât cea a fibrei optice terestre. „Descoperirile noastre pun bazele unei rețele globale de comunicare cuantică”, subliniază cei responsabili de studiu.

„Nimeni nu a reușit să facă acest lucru la o distanță atât de mare”, subliniază Juan José García-Ripoll, expert în comunicare cuantică la Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC). „Acesta nu este un protocol nou, dar au obținut ceva unic din punct de vedere tehnic. China este în fruntea acestui domeniu”, subliniază el.

Țara asiatică a petrecut ani buni investind sume mari de bani în noile tehnologii cuantice de comunicare, atât spațiale cât și terestre. Cât priveşte pe cea din urmă, reușise deja să conecteze Beijingul și Shanghaiul cu o rețea de fibră optică pentru transmiterea cheilor cuantice. În plus, țara a obținut recorduri anterioare de comunicare din spațiu, precum transmiterea în 2017 a unei chei cuantice care a permis menținerea unei teleconferințe, imposibil de spart de către hackeri, între Viena și Beijing, la peste 7.000 de kilometri distanță, folosind și satelitul Micius.

Diferența este că, în acest caz, satelitul a acționat ca un fel de seif sigur care păstrează cheia în timp ce se deplasează din punctul A în B și în acest timp este vulnerabil la spionaj„, explică Valerio Pruneri (alăturat), cercetător la Institutul de Științe Fotonice, în Barcelona.

Pruneri este contactul din Spania al rețelei internaționale de țări europene, care lucrează de ceva mai mult de un an la un mare proiect al Uniunii Europene de creare a unei rețele cuantice sigure de comunicare la nivel european, într-un deceniu.

Cercetătorul amintește că noul concept de comunicare cuantică a fost inventat în Europa și aici au fost făcute primele experimente fundamentale, dar de ani buni, China a pariat foarte puternic pe stăpânirea acestei tehnologii. Șeful sistemului de comunicare cuantică din China, Jian-Wei Pan, de la Universitatea de Științe și Tehnologie din China, s-a „antrenat” la Universitatea din Austria, la sfârșitul anilor 90, înainte de a se întoarce în țara sa pentru a începe dezvoltarea acestei tehnologii.

„Este o veste bună că China a reușit acest lucru, deoarece arată viabilitate tehnologică”, spune Pruneri. „Acest lucru ar trebui să împingă Europa să își dezvolte propria rețea cu propria sa tehnologie”, subliniază specialistul.

Următoarea etapă importantă ar fi utilizarea sateliților geostaționari, a căror orbită la aproximativ 35.000 de kilometri de Pământ ar permite creșterea distanței la care pot fi trimise mesaje criptate cu tehnologie cuantică, lucru pe care Europa intenționează să îl facă în cadrul programului SAGA, al Agenției Spațiale Europene.

Leave a reply