China anunță oficial propriul vaccin anti-COVID 19. Spre deosebire de Rusia, are și certificare științifică internațională
China a înregistrat în biroul său de proprietate intelectuală una dintre propunerile sale de vaccin contra COVID pentru a începe să o producă „în masă într-o perioadă scurtă de timp”, așa cum au anunțat, luni, autoritățile de la Beijing fără a specifica termenul exact. Proiectul brevetat se află în a treia fază de testare, ultima înainte de punerea sa în aplicare.
Acest vaccin a fost dezvoltat de Institutul Științific Militar și de compania chineză biofarmaceutică CanSino Biologics. După testele făcute pe soldați din Armata gigantului asiatic, țări precum Arabia Saudită, Rusia, Brazilia și Chile s-au oferit să găzduiască și ele operațiunea de testare.
Rezultatele „încurajatoare” ale acestui vaccin, spre deosebire de cel rus, ale cărui cercetări științifice nu au fost făcute publice, au fost examinate într-o anchetă publicată la sfârșitul lunii iulie în revista The Lancet.
Această certificare internațională a permis Chinei să anunțe cu fast că vaccinul său este unul de încredere.
„Brevetul este o garanție care confirmă eficacitatea și siguranța vaccinului”, au comunicat oficialii companiei CanSino, într-o declarație de presă, adăugând că dozele de vaccin sunt pregătite pentru producția în masă, fără a specifica mai multe date. Au spus doar că testele sunt „rapide și ușoare”, capabile să inoculeze corpului imunitate, „să genereze un răspuns imunitar puternic celular și umoral într-un timp scurt”, potrivit ziarului Southern Metropolis.
Cercetările publicate în iulie în The Lancet au constatat că, după primele studii din mai, 508 de persoane au fost testate cu rezultate pozitive. Cu toate acestea, a treia fază, cu mii de voluntari, rămâne deschisă.
Acest vaccin utilizează un adenovirus de gripă comună (Adenovirus tip 5, Ad5-nCoV) pentru a introduce informații genetice ale noului coronavirus în celulele umane, cu instrucțiuni pentru a face doar o parte din proteinele sale virale și pentru a genera un răspuns imun fără riscul de a suferi boală.
Acest vaccin a fost dezvoltat în colaborare cu Academia Militară de Științe, ca urmare a unui vaccin împotriva virusului Ebola care a obținut o licență provizorie în 2017. Proiectul a fost condus de bioinginerul militar Chen Wei, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din țară și care a aterizat la Wuhan, în ianuarie trecut, cu instrucțiuni pentru a găsi un remediu pentru virusul abia apărut.
Registrul internațional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a înregistrat 167 de vaccinuri experimentale împotriva Covid 19. Un total de 29 sunt în faza de evaluare clinică și șase în ultimele perioade de experimentare.
Vaccinurile experimentale sunt proiectate în culturi de celule umane și la animale de laborator, dar trebuie dovedite că sunt sigure și eficiente în studiile umane.
Primul studiu uman, numit faza 1, include câteva zeci de voluntari sănătoși și servește pentru a exclude efecte grave. În faza 2, deja cu sute de oameni, oamenii de știință monitorizează efectele adverse, analizează apărarea imună generată (globule albe și anticorpi) și calculează doza corespunzătoare. Doar faza 3, cu zeci de mii de participanți, poate demonstra că vaccinul este cu adevărat sigur și eficient.
Dezvoltarea unui vaccin durează de obicei aproximativ 10 ani, deși recordul din secolul 21 este deținut de compania farmaceutică americană MSD, al cărei antidot împotriva Ebola a durat doar cinci ani de la începutul studiilor umane, în 2014, până la autorizarea sa în 2019.
Regretabilă pozitia. Brevetul este o mare prostie (dacă nu chiar, crimă cu premeditare) in situația asta. Ar trebui împărtășită gratuit, de urgență orice experiență.
In ce lume tâmpită am ajuns să trăim. Băieții care trag sfori, nu se mai satură să se îmbogățească cu valori virtuale(bani fara acoperire și muuuulti aur, specula bursieră, sau alte mizerii), în detrimentul vieții și fericirii tuturor. Nimic nu mai va avea valoare fără oameni.