Cursa globală pentru a dezvolta un vaccin anti-COVID 19, în care China se află în topul cercetărilor, este din ce în ce mai aproape de atingerea obiectivului. După ce, luni, autoritățile de la Beijing au acordat primul brevet pentru cel mai rapid proiect de vaccin, cele mai noi detalii au apărut astăzi despre un al doilea vaccin, dezvoltat de o altă linie de cercetare promițătoare.
Acest al doilea vaccin experimental, la care lucrează Grupul Național Farmaceutic Chinez Sinopharm, ar putea fi gata pentru comercializare înainte de sfârșitul anului, „probabil în decembrie”, potrivit președintelui său general, Liu Jingzhen, citat de El Pais.
„Vaccinul nu va fi prea scump”, a adăugat oficialul, în declarațiile culese de publicația locală Guangming Daily.
„Ne așteptăm să coste câteva sute de yuani fiecare injecție, deci tratamentul complet [care necesită două injecții] ar trebui să fie mai mic de 1.000 de yuani” (120 euro).
Cu toate acestea, Liu Jingzhen nu a precizat dacă asigurarea de sănătate publică va acoperi o parte din costul tratamentului sau dacă va fi inclusă în programul de vaccinare gratuit al statului.
„Nu întreaga populație din China va trebui vaccinată”, a lămurit el, precizând că studenții și lucrătorii din orașele mari vor avea prioritate.
Proiectul Sinopharm, dezvoltat împreună cu Institutul de Virologie Wuhan și Institutul de Produse Biologice din același oraș – o filială a China National Biotec Group Company – a încheiat deja primele două faze ale studiilor clinice. Luni, managerii proiectului au anunțat că au înregistrat deocamdată date pozitive, care au fost colectate în publicația The Journal of the American Medical Association.
Este al doilea anunț care vine din China, după cel de ieri.
Gigantul asiatic a validat în registrul său de proprietate intelectuală una dintre propunerile sale de vaccin contra COVID pentru a începe să o producă „în masă într-o perioadă scurtă de timp”. Proiectul brevetat se află în a treia fază de testare, ultima înainte de punerea sa în aplicare.
Acest vaccin a fost dezvoltat de Institutul Științific Militar și de compania chineză biofarmaceutică CanSino Biologics. După testele făcute pe soldați din Armata gigantului asiatic, țări precum Arabia Saudită, Rusia, Brazilia și Chile s-au oferit să găzduiască și ele operațiunea de testare.
Rezultatele „încurajatoare” ale acestui vaccin (spre deosebire de cel rus, ale cărui cercetări științifice nu au fost făcute publice) au fost examinate științific într-o anchetă publicată la sfârșitul lunii iulie în revista The Lancet.
Vaccinurile experimentale sunt proiectate în culturi de celule umane și la animale de laborator, dar trebuie dovedite că sunt sigure și eficiente în studiile umane.
Primul studiu uman, numit faza 1, include câteva zeci de voluntari sănătoși și servește pentru a exclude efecte grave. În faza 2, deja cu sute de oameni, oamenii de știință monitorizează efectele adverse, analizează apărarea imună generată (globule albe și anticorpi) și calculează doza corespunzătoare. Doar faza 3, cu zeci de mii de participanți, poate demonstra că vaccinul este cu adevărat sigur și eficient.
Dezvoltarea unui vaccin durează de obicei aproximativ 10 ani, deși recordul din secolul 21 este deținut de compania farmaceutică americană MSD, al cărei antidot împotriva Ebola a durat doar cinci ani de la începutul studiilor umane, în 2014, până la autorizarea sa în 2019.
6 vaccinuri din alte țări sunt deja în faza de experimentare
Restul țărilor, între timp, își continuă și ele eforturile pentru descoperirea unui remediu la boala care a devastat omenirea. Registrul Internațional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numără deja 167 de vaccinuri experimentale împotriva Covid 19: 29 dintre ele sunt în faza de evaluare clinică și șase în ultima etapă de experimentare.
În ”pole position” se află compania americană Moderna, care la începutul acestei luni a anunțat că vaccinul său va costa între 30 și 32 de dolari când va intra pe piață.
În plus, guvernul Statelor Unite a ajuns la un acord, în iulie, pentru ca soluția dezvoltată de Pfizer și partenerul său BioNTech SE să fie inoculată la 50 de milioane de cetățeni, pentru un preț unitar de 40 de dolari.
Cursa pentru vaccin se apropie de final, deși provocarea se va îndrepta apoi către producția și comercializarea globală.
Great article.