duminică, iulie 21

Chiar este bun vaccinul rusesc anti-COVID? Ce spun experții internaționali

0
1566

Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce un vaccin arată că este determinată să câștige cursa globală pentru dezvoltarea acestuia, însă tocmai această viteză a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că Rusia pune prestigiul internațional înaintea siguranței.

„Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineață. Știu că funcționează și că este eficient, formează imunitate stabilă (n. red. – împotriva COVID-19”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus a dezvăluit, de asemenea, că una dintre fiicele lui a luat vaccinul și că ar fi avut o ușoară temperatură după injecție, însă acum se simte bine.

Experții avertizează de săptămâni de zile cu privire la riscul aprobării vaccinului în timp scurt și consideră viteza proceselor o chestiune influențată politic.

Asociația Organizațiilor de Cercetări Clinice din Rusia, care reunește mari companii farmaceutice de renume, a solicitat ieri guvernului într-o scrisoare să nu se grăbească și să amâne aprobarea imunizării până la finalizarea cu succes a etapei a treia, relatează El Pais.

Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya, s-a asigurat că introducerea vaccinului în circulația civilă în regiuni începe simultan cu faza a trei a proceselor care sunt gata să înceapă la Moscova.

Potrivit Ministerului Sănătății din Rusia, medicamentul permite „formarea imunității pe termen lung, care poate dura până la doi ani”. Vaccinul se bazează pe un sistem de administrare dublă, mai întâi o doză simplă și apoi una de ”ajutor”.

Imunizarea folosește un adenovirus ca vector pentru a livra materialul genetic SARS-CoV-2 pacienților și, odată intrat în corpul persoanei, bucățile de agent patogen coronavirus din adenovirusuri stimulează un răspuns imun la gazdă împotriva SARS-CoV-2.

Deocamdată, studiile clinice vor continua.

„Cercetătorii au pregătit documentele pentru desfășurarea investigațiilor clinice viitoare cu participarea a câteva mii de persoane. Pentru monitorizarea rapidă a stării de sănătate a persoanelor vaccinate și pentru controlul eficacității și siguranței, Ministerul Sănătății Rusiei a creat un contur digital unic care permite monitorizarea siguranței și a calității medicamentului în toate etapele ciclului de viață”, a declarat ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko, menționând că vaccinul și-a arătat eficacitatea și siguranța.

Acesta va fi produs pe două platforme: Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya și compania Binnofarm, potrivit RT.

Leave a reply