Cheia e la votanții lui Traian Băsescu

1
921

Cine ar fi crezut?! De felul în care vor vota alegătorii lui Traian Băsescu depind soarta Bucureștiului și imaginea rezultatelor la nivel de țară.

Un lucru e cert: dacă alegătorii fostului președinte și actualul candidat PMP la Primăria Capitalei vor vota cu el, există o șansă mare ca Gabriela Firea să continue la cârma Capitalei.

Ar fi, evident, un dezastru general: și pentru alegătorii PMP, și pentru cei ai Opoziției parlamentare (PNL și USRPLUS), și chiar pentru votanții PSD.

Atunci când, după 4 ani și cu toate primăriile pe sector pe mână, ai făcut din București rușinea Europei (unde mai există o capitală în UE fără centură?!), nimic nu mai e de spus.

Lipsa apei calde și îmbolnăvirile din cauza poluării vor atinge cote insuportabile, pentru că pur și simplu Gabriela Firea nu e bună de așa ceva.

Una e să dai din gură și să impresionezi păturile paupere de votanți, alta să ai mână de gospodar și calități de manager capabil să pună lumea în mișcare.

Sigur, în politică nu pleci până când ești obligat s-o faci – de aia Firea ”rezistă” și candidează – dar în sinea ei știe și ea prea bine că jobul de primar nu e pentru ea.

Însă în ciuda incapacității sale funciare de a face treabă de primar, are totuși o mare șansă: fractura de pe frontul ne-PSD.

Incapacitatea de negociere și de compromis dintre PNL, USRPLUS și PMP l-a obligat pe Traian Băsescu să intre în cursă, iar voturile pentru el sunt indirect voturi pentru Gabriela Firea, după cum bine spunea însuși Nicușor Dan.

„Eu am susţinut ca înţelegerea să fie între patru partide, nu trei. Au fost negocieri. S-a întâmplat că nu s-a ajuns la o înţelegere. Nu e niciun vinovat. În momentul în care aşteptările oamenilor nu se potrivesc s-a întâmplat că pretenţiile celor trei părţi să nu se suprapună. Mă aştept ca electoratul PMP o să voteze lucid, raţional. Orice vot dat oricui cu excepţia mea, e un vot pentru Firea”, a spus candidatul independent susținut de PNL și USRPLUS.

Traian Băsescu a respins categoric retragerea sa din cursă și susținerea lui Nicușor Dan, iar acum mingea este la alegătorii PMP.

Aceștia sunt în număr mare foarte fideli fostului președinte, cu greu ar putea să renunțe la a-l susține. Și totuși, majoritatea lor sunt și anti-PSD, anti-Firea mai ales. Tot ei știu prea bine adevărul celor spune mai sus de Nicușor Dan. Ce vor face, așadar, votanții PMP?

Există o soluție. Dacă măcar o parte din electoratul lui Traian Băsescu din București ar vota cu Nicușor Dan – să spunem o treime din votanții candidatului PMP – candidatul independent nu va mai avea nicio emoție.

În plus, aceiași votanți n-ar putea fi considerați ”trădători”, atâta vreme cât vor putea vota listele de consilieri și candidați PMP la primăriile de sector.

Măcar o parte!

Sincer, înțeleg cât de greu le este să nu voteze cu Traian Băsescu. Și desigur că pot fi supărați și pot să voteze dinadins anti-Nicușor Dan, având în vedere greșeala imensă comisă de PNL și USRPLUS prin excluderea PMP dintr-o ”alianță în trei”, la București.

Dar, ca să-l cităm tot pe Nicușor Dan, mai există și oameni raționali. Poate că unii dintre ei vor realiza că între a te răzbuna pe PNL și USRPLUS (votând cu Traian Băsescu) și a scăpa de Gabriela Firea și PSD (votând cu Nicușor Dan), a doua variantă ar fi bună pentru toți cei care visează la un București cu destinul Clujului.

Da, e nedrept că PMP a fost exclus din alianța Dreptei la Capitală, dar va fi și mai dureros pentru toată lumea dacă cel mai mare oraș al României rămâne pe mâna clanului de la Voluntari. 

De aceea, cheia e la votanții PMP. 

Victoria Gabrielei Firea la București va fi nu doar garanția unei degradări continue a vieții locuitorilor urbei lui Bucur, dar și resuscitarea PSD și ”capitalizarea” sa cu imagine de învingător.

Partidul care va câștiga Capitala va avea toate motivele să se considere victorios peste întreaga Românie. Iar PSD are nevoie ca de aer de așa ceva, într-un moment de mare degrindoladă internă după epoca Dragnea și fragilizat puternic din exterior prin racolările de primari declanșate de PNL.

În rest, mai ales dacă PSD va pierde totuși Capitala, va fi numai de bine. PNL are toate șansele să devină partidul nr. 1 al României în materie de aleși locali, iar mai tânăra formațiune USRPLUS va sparge monopolul celor două partide mari, reușind să intre în teritoriu acolo unde înainte nu exista. La fel, PMP.

Un scor însumat bun al PNL, USRPLUS și PMP – sensibil peste cel al grupării antieuropene PSD, ALDE și Pro România – ar pregăti România pentru un viitor Parlament în care forțele trecutului nu vor mai avea majoritatea.

Timpul scurs de când Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au încălecat efectiv România a fost un coșmar ce părea interminabil.

Niciodată cei 4 ani de mandat nu au părut atât de ”lungi” ca din 2016 încoace! 

1 comment

  1. Ladislau Czika 26 septembrie, 2020 at 02:06 Răspunde

    Marele PNL cu 40% după prezidențiale nu reușește să pună un candidat propriu în București înseamnă că n-a învățat nimic din eșecul din 2016 . Unde este pepiniera echipei PNL format în 30 de ani de politică? În 2012 USL și în 2020 după 8 ani USLudovic , și curcii râd la o politică de genul ăsta de impotența politică. Cu asta se laudă partidul Brătienilor? Îmi pare rău Laurențiu să-ți spun, dar ura asta față de Băsescu cu bunele și relele lui din 2007 de când PSD-istul liberal cu papion sadea Tăriceanu a trecut în partea stângă, mă întreb, unde erau Brătenii liberali , o să-mi spui că o parte în pușcărie și o parte nu mai sunt în PNL că au plecat în PSD . Ce trebuie să facă Băsescu, face ce fac toți politicienii care de 30 de ani au făcut fiecare ce a vrut din țara asta și acum rezultatul asta este Firea-dracu’ primar General este și Vanghelie este și sectorul 1, tot ăla este și la 3 este și e posibil și în alt sector tot este cine a fost este și pe Nicușor nu prea văd bine dacă nu este pentru că nu poți să stai cu curul în două luntrii și la neo-marxiști și la liberali și să spui Ludovic-ule că este DREAPTA MODERNĂ (globalistă) că râde Trump și de Iohannis . Votați AUR și voi, CÂINELE DE PAZĂ AL DEMOCRAȚIEI pentru că în 6 Decembrie veți mușca limba cu vreo 7-10%

Leave a reply