Charles Michel, președintele Consiliului European: „Putin va fi învins. Trebuie să fie scopul nostru comun”

0
626

„Trebuie să ne asigurăm că Putin va fi învins. Trebuie să fie scopul comun. Aceasta este o chestiune de securitate, pentru viitorul Europei și pentru viitorul lumii”, a declarat președintele Consiliului European.

„Președintele Consiliului European Charles Michel a declarat, într-un interviu pentru CNN, că Occidentul trebuie să se asigure că „Putin va fi învins”. „Trebuie să fie scopul nostru comun”, spune Michel. Acesta a precizat că UE a adoptat „sancțiuni fără precedent”, însă a recunoscut că Europa este dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie”,spune Digi24

„Michel a a afirmat că a vorbit cu Zelenski și președintele rus de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina, în speranța că îi va ajuta să ajungă la „o încetare a focului și să facă posibilă o cale sinceră pentru a negocia”. conform sursei citate.

„Este extrem de dificil, pentru că nu suntem siguri că guvernul rus este sincer”, a adăugat el. „Nu suntem naivi, credem că rușii încearcă să atace pentru a-și consolida pozițiile în negocieri”, spune acesta.

„Dar, pe de altă parte, trebuie să schimbăm raportul de putere pentru a oferi președintelui Zelenski o poziție mai bună în acele discuții directe cu Rusia”, a spus Michel.

Reuniunea Consiliului European este programată să se desfășoare în perioada 24-25 martie, cu Ucraina ca subiect principal pe ordinea de zi. Președintele american Joe Biden va participa la discuții.

„Suntem prea mult dependenți de gazul rusesc”

Charles Michel a vorbit și despre sancțiuni, spunând că Uniunea Europeană „trebuie să fie inteligentă” în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei.

„Am decis sancțiuni fără precedent” împotriva Rusiei, a spus el, adăugând „vizăm oligarhii, vizam sectoarele economice din Rusia”.

Cu toate acestea, „nu avem exact aceeași situație în Europa și în Statele Unite”, a recunoscut președintele Consiliului European. „Sectorul petrolului sau al gazelor, de exemplu. Suntem mult mai dependenți în Europa în comparație cu situația din Statele Unite. De aceea trebuie să fim inteligenți. Scopul sancțiunilor este să fie dureroase pentru Rusia, nu pentru noi înșine”, a spus Charles Michel.

Întrebat despre dependenței Europei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, Michel a recunoscut că „suntem prea mult dependenți de gazul rusesc”. Cu toate acestea, el a adăugat că Pactul Verde adoptat în 2020 este o soluție pe termen lung pentru reducerea dependenței de Rusia.”

Sursa: Digi24

Sursa foto: Adevarul

Leave a reply