Cele patru ţări care au învins coronavirusul. Plus un sat din Italia, fost “epicentru” al pandemiei

0
2154

Este greu să găsești pe cineva care să nu considere pandemia Covid-19 cea mai gravă criză globală de la Al Doilea Război Mondial. În timp ce unele țări suferă cele mai grave consecințe (China, Spania, Italia și Statele Unite), altele au implementat strategii care au încetinit extinderea noului coronavirus.

Iar strategiile sunt variate: variază de la teste antivirus până la izolarea socială extremă, carantinele localizate și chiar monitorizarea populației cele mai vulnerabile.

BBC a făcut o analiză despre aceste „povești de succes” din cele CINCI ţări care au reuşit să domine coronavirusul.

1. De ce Germania are un număr de morţi atât de scăzut, comparativ cu alte țări?

Deși este a cincea țară cu cel mai mare număr de infecții din lume, în Germania numărul victimelor fatale este mult mai mic decât cel al altor țări care au raportat un număr similar de infecții, precum Spania, Italia sau Marea Britanie.

“Nu știm motivul precis, adevărul este că am recomandat, din momentul în care am luat cunoștință de urgență, să extindem numărul de teste în rândul populației și, astfel, să reducem posibilitatea de contagiune”, a spus Robert Koch, responsabil pentru strategia germană împotriva Covid-19 la Institutul de Virologie.

Una dintre cheile mortalității scăzute ar putea fi identificarea precoce a purtătorilor de virus, ceea ce încetinește răspândirea bolii.

Autoritățile germane au indicat că sunt capabile să efectueze 160.000 de teste pentru diagnosticarea infectării cu coronavirus pe săptămână.

Alte țări care au, de asemenea, câteva zeci de mii de infecții confirmate, rezervă testele de laborator pentru a confirma cine are virusul la pacienții cu simptome mai îngrijorătoare și nu-i testează pe cei cu simptome ușoare.

Este doar o explicaţie de ce Germania are un număr de morţi atât de scăzut în comparație cu alte țări.

2. Cum Japonia a reușit să controleze covid-19 fără a recurge la izolarea generală obligatorie

În fața pandemiei Covid-19, Japonia a fost un teren fertil pentru ca virusul să provoace consecinţe grave:

are cea mai mare proporție de oameni de peste 65 de ani de pe planetă și are un nivel ridicat de consum de tutun, ceea ce face ca populația sa mai vulnerabilă la bolile respiratorii.

Dar, spre deosebire de alte țări care au recurs la izolarea socială pentru a limita răspândirea virusului, japonezii au ales să continue să permită aglomerația în evenimente publice, cum ar fi sărbătoarea faimoșilor cireși care încep să înflorească în această perioadă a anului.

Deși recomandă distanțarea, autoritățile nu au forțat populația la aceleași măsuri extreme care au fost luate în China, Spania sau Italia, în ultimele săptămâni.

Față de China și Coreea, ratele de contagiune și de deces ale Japoniei sunt mult mai mici. Unul dintre motivele care au stat la baza acestor numere ar fi fost reacția rapidă a țării de a identifica focarele de infecție și de a proteja populația cea mai vulnerabilă.

3. Detectivi de boală care combat epidemia din Singapore

Examinările și izolarea socială au fost principalele măsuri pentru a ţine sub control numărul de infecții cu Covid-19 în mica ţară asiatică.

Dar Singapore a mers mai departe: a folosit detectivi de boli pentru a afla unde a fost virusul în țară. Și astfel a reușit să taie lanțul de contagiune din focarele de infecție.

Singapore are un program sofisticat și extins de urmărire a contactelor, care urmărește lanțul de virus de la o persoană la alta, permițând identificarea și izolarea persoanelor – și a tuturor contactelor apropiate, înainte de a fi prea târziu.

În acest fel, țara a fost capabilă să taie lanțul de contagiune într-unul dintre principalele focare de pe teritoriul său.

4. Satul italian care a reușit să conțină răspândirea virusului cu un experiment „unic în lume”

Un oraș pitoresc din regiunea Veneto, numit Vo’ Euganeo, a fost epicentrul pandemiei Covid-19 din Italia.

Și a fost scena unei strategii radicale de combatere a virusului: în școala din oraș, a fost instalat un centru de analiză pentru efectuarea testului de contagiune pentru toți localnicii care au dorit să afle dacă sunt sau nu infectaţi.

Potrivit profesorului de Epidemiologie și Virologie al Spitalului Universității din Padova, Andrea Crisanti, autorităţile au reușit să pună diagnosticul aproape tuturor locuitorilor din acest oraș italian!

Și astfel au aplicat o metodă experimentală, care le-a permis să ajungă la două concluzii: „Demonstrăm științific că perioada de incubație a virusului este de două săptămâni și că orice strategie de izolare trebuie să țină cont de numărul mare de pozitivi asimptomatici”.

Cu aceste date, au reușit să pună sub control epidemia de coronavirus din această localitate.

5. Strategia Coreei de Sud de a salva vieți pe fondul pandemiei

Coreea de Sud a devenit un exemplu în lume, deoarece – în ciuda faptului că este un vecin al Chinei, de unde a “importat” pandemia – numărul de infecții și rata mortalității sale a fost mult mai mică.

Potrivit guvernului sud-coreean, în fiecare zi sunt efectuate aproximativ 10.000 de teste, ceea ce a făcut posibilă izolarea populației asimptomatice, care este una dintre principalele probleme în răspândirea infecției.

Mai mult, o altă circumstanță care a contribuit la ţinerea sub control a pandemiei pe teritoriul sud-coreean a fost punerea în aplicare a unor măsuri riguroase de izolare pe regiuni. Deși unele dintre aceste măsuri au fost criticate ca moduri extreme de control social, experții consultați de BBC sunt de acord că ele au fost cheia salvării multor vieți.

 

Leave a reply