Cel mai rece oraş din lume

0
737

Cel mai înalt, cel mai aglomerat, cel mai poluat oraş din lume: asta a căutat fotograful Steeve Iuncker din Geneva. În proiectul pe care l-a numit Villes Extremes – Oraşe extreme – a vrut să surprindă viaţa de zi cu zi în oraşe cu recorduri extraordinare sau superlative dure. Aşa a ajuns în Iakuţk, în nord-estul Rusiei.

Capitala vastei regiuni siberiene de 3,1 milioane km pătraţi, numite Republica Saha, este considerată de mulţi cel mai rece oraş din lume. “Nici un loc de pe Pământ nu atinge asemenea extreme de temperatură”, spune Iuncker. În timpul scurtei veri se ajunge şi la peste 29 de grade C, dar temperaturile de iarnă scad frecvent sub -40 grade C, spune el – iar cea mai scăzută valoare înregistrată a fost de -64 grade C.

În Iakuţk, considerat cel mai rece oraş din lume, locuiesc aproape 300 000 de oameni.
Portul pe fluviul Lena asigură peştele care umple pieşele şi care, iarna, e îngheţat bocnă.

Dintre oraşele extreme, aceasta a fost deosebit de dificil de fotografiat, spune Iuncker. “E tot mai gheaţă, ceaţă şi umbre” care ascund priveliştile şi reperele oraşului. Când a ieşit în frig, pe cameră s-a format imediat un strat de chiciură, iar mecanismele i-au îngheţat complet.

 

 

 

Iuncker spune că proiectul lui fotografic explorează întrebarea: mediile extreme cultivă emoţii sau comportamente extreme? La Iakuţk se pare că nu. De multe ori e prea frig să se sape pentru construcţii sau morminte, prea frig ca să decoleze avioanele sau să crească plantele. Uneori, în pieţe, nu se găsesc legume, spune Iuncker – dar se găseşte peşte foarte proaspăt şi foarte rece “aranjat ca nişte jerbe de flori”.

 

Text: Patricia Edmonds – National Geographic

VEZI ŞI: 

Ard ”plămânii” Planetei și mor zeci de mii de oameni din cauza unui singur om

Valea Morții a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie

Leave a reply