CEDO: Șase tineri dau în judecată 32 de guverne pentru că nu ar gestiona corect criza climatică

0
847

Șase tineri din Portugalia au intentat un proces împotriva a 32 de guverne, inclusiv a tuturor statelor membre UE, Marea Britanie, Norvegia, Rusia, Elveția și Turcia, pe care le acuză de acțiune insuficientă în privința schimbărilor climatice. Tinerii sunt nemulțumiți și că statele nu își reduc suficient emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, relatează BBC.

Este primul caz de acest fel care a fost depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Dacă are succes, ar putea avea consecințe obligatorii din punct de vedere juridic pentru guvernele implicate. Azi are loc prima ședință în dosar. Niciunul dintre tineri nu solicită compensații financiare.

Cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de ani, cei șase reclamanți susțin că incendiile forestiere care au avut loc în Portugalia în fiecare an din 2017 sunt un rezultat direct al încălzirii globale. Ei spun că drepturile lor fundamentale, inclusiv dreptul la viață, la viață privată, la viața de familie și la nediscriminare, sunt încălcate din cauza reticenței guvernelor de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Oamenii spun că au suferit deja impacturi semnificative, mai ales din cauza temperaturilor extreme din Portugalia, care i-au forțat să petreacă timp în interior și le-au restrâns capacitatea de a dormi, de a se concentra sau de a face mișcare. Unii suferă, de asemenea, de anxietate ecologică, alergii și afecțiuni respiratorii, inclusiv astm.

„Vreau o lume verde fără poluare, vreau să fiu sănătoasă”, spune Mariana, în vârstă de 11 ani. „Sunt în acest caz pentru că sunt foarte îngrijorată de viitorul meu. Mi-e teamă de cum va arăta locul în care trăim”.

Claudia spune că Mariana încă se sperie când aude elicoptere zburând deasupra, ceea ce îi amintește de pompierii din 2017, când peste 50.000 de acri (78 mile pătrate, 202 km pătrați) au fost distruși și cenușa de la incendiile de vegetație a căzut peste casa lor aflată la kilometri depărtare. „Cred că este cu adevărat uimitor pentru Mariana să se implice în acest caz, să aibă o asemenea conștiință la vârsta ei”, spune Claudia. „Dar este și foarte îngrijorător: de ce trebuie să se gândească la aceste lucruri? Ar trebui să se joace cu prietenii ei și să danseze la videoclipurile TikTok”, punctează Mariana, și ea reclamantă în dosar.

Este o încălzire catastrofală”, spune Gearóid Ó Cuinn, directorul Global Legal Action Network (GLAN), care îi sprijină pe solicitanți. „Fără acțiuni urgente din partea guvernelor, tinerii solicitanți implicați în acest caz se confruntă cu extreme de căldură insuportabile care le vor dăuna sănătății și bunăstării. Știm că guvernele au în puterea lor să facă mult mai mult pentru a opri acest lucru, dar aleg să nu acționeze”, spune el.

Potrivit sursei, un studiu Lancet din 2021 a constatat că anxietatea climatică și nemulțumirea față de răspunsurile guvernamentale la schimbările climatice au fost larg răspândite la copii și tineri din întreaga lume și au afectat funcționarea lor zilnică. Pe baza unui sondaj efectuat pe 10.000 de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani din 10 țări din întreaga lume, studiul a sugerat că percepția cum că guvernele eșuează în fața crizei climatice este asociată cu o suferință crescută.

În răspunsuri separate și comune la caz, guvernele susțin că reclamanții nu au stabilit suficient că au suferit ca urmare directă a schimbărilor climatice sau a incendiilor de vegetație din Portugalia. Statele acuzate mai susțin că nu există dovezi care să arate că schimbările climatice prezintă un risc imediat pentru viața sau sănătatea umană și, de asemenea, susțin că politica climatică depășește domeniul de aplicare al jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului.

Acești șase tineri din Portugalia, care sunt persoane obișnuite preocupate de viitorul lor, se vor confrunta cu 32 de echipe juridice, sute de avocați reprezentând guverne a căror inacțiune le dăunează deja”, spune Gearóid Ó Cuinn. El adaugă: „Deci, acesta este un caz real David vs Goliat care caută o schimbare structurală pentru a ne pune pe o cale mult mai bună în ceea ce privește viitorul nostru”.

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, care a intervenit în calitate de terță parte, spune că acest caz are potențialul de a determina modul în care statele abordează problemele climatice și drepturile omului. „Este de fapt o alarmă pentru statele membre, pentru organizațiile internaționale, pentru noi toți care avem o șansă specială de a arăta că ne pasă și că nu sunt doar cuvinte pe hârtie. Nu este doar să bifăm o căsuță și să spunem că suntem pentru cutare sau cutare rezoluție. Este vorba despre schimbarea politicilor noastre”, a declarat ea.

Hotărârea CEDO ar obliga legal cele 32 de guverne să își intensifice acțiunile împotriva climei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și să elimine treptat combustibilii fosili. De asemenea, ar influența instanțele naționale care au solicitat îndrumări de la CEDO în cazurile legate de schimbările climatice. Se așteaptă un verdict în nouă până la 18 luni, informează sursa citată de stiritvr.

Claudia spune că se gândește adesea dacă ar trebui să aibă copii în viitor, punând la îndoială starea lumii în care ar trăi.

„Dar câștigarea acestui caz ar însemna că în sfârșit ar exista speranță. Ar însemna că oamenii ne ascultă cu adevărat și că sunt la fel de îngrijorați ca și noi și că guvernele chiar ar trebui să ia măsuri pentru a face ceva în acest sens. Ar fi uimitor pentru orice – pentru anxietatea noastră, pentru viitorul nostru. După aceea pot urma multe lucruri”, a zis ea.

Leave a reply