sâmbătă, ianuarie 18

Cea mai râvnită destinație turistică a României în pragul falimentului. IMM-urile se scufundă după odiseea noii carantini. „Este o tragedie”

Guvernul anticipează o recesiune mai profundă decât se prevăzuse inițial
0
2018

Străzile, în mod normal, agitate, din marile orașe grecești, au fost practic goale timp de două luni din cauza unui al doilea blocaj național impus de guvernul elen pentru a controla o creștere periculoasă a infecțiilor cu coronavirus.

 

Supusă la o izolare mai severă de impozite decat alte țări ale Uniunii Europene, multe dintre așa-numiteleÎntreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), au fost nevoite să închidă la nesfârșit, devenind cele mai sacrificate afaceri ale celui de-al doilea val de pandemie, conform portalului elconfidencial.com

 

Grecia nu a fost foarte afectată în timpul primului val al coronavirusului. Cu un răspuns rapid și puternic, Guvernul lui Kyriakos Mitsotakis a navigat ferm în marea agitată a unei pandemii globale în care multe țări au naufragiat.

Deși nu se poate spune că cel de-al doilea val a luat țara prin surprindere, s-ar putea, totusi, afirma că pentru o mare parte a populației grecești, „de încredere”, a fost un „șoc” să fii scufundat într-o a doua închidere atât de strictă cu măsuri izolare atât de dură.

Foto: Representación teatral en Grecia. (Reuters)

Chiar de guvernul partidului „Noua Democrație”, principalul partid de centru-dreapta și unul dintre partidele majoritare din Grecia, a adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta lucrătorii independenți și comercianții cu amănuntul, acestea nu au fost suficiente pentru a asigura supraviețuirea multor întreprinderi mijlocii și mici.

Cum a fost cazul lui Dimitris, proprietarul unui magazin de modă și accesorii din municipiul Elinikó, la aproximativ 10 kilometri de centrul Atenei și care, la fel ca mulți alți comercianți, a fost nevoit să-și închidă afacerea definitiv.

„Guvernul a avut toată vara timp disponibil să mărească numărul de paturi pentru pacienții cu covid-19 din spitale și să evite o a doua detenție.

Nu au făcut-o și acum noi suntem cei care plătim consecințele”, se plânge el.

„Din păcate, este imposibil pentru mine să continuu să fac față tuturor datoriilor și cheltuielilor pur și simplu numai prin subvenții de stat”.

Experiența greacă este un avertisment pentru restul Europei

Și asta într-un moment în care mai multe țări de pe continent au impus blocaje în urma unei agravări pe scară largă a pandemiei.

Regatul Unit, Țările de Jos, Austria, Irlanda și Portugalia, printre altele, au fost forțați să adopte acest lucru și să extindă restricțiile. Și câteva dintre țările care până acum s-au opus repunerii în aplicare a acestei măsuri sunt aproape să o aplice cu reticență.

Guvernul francez, de exemplu, va discuta miercuri dacă va supune țara unui al treilea blocaj general, cerut de unii experți medicali și consilieri științifici, care solicită măsuri mai stricte decât curfew-ul actual.

 

 

Cu toate acestea, după examinarea amănunțită a datelor epidemiologice și luarea de sfaturi de la experții în boli infecțioase, executivul a decis să păstreze magazinele neesențiale închise în timpul sezonului de Crăciun, autorizând doar sistemul de pre-cumpărare prin internet sau telefon și  programare pentru comenzi  delivery.

Saloanele de păr și librăriile au fost, de asemenea, permise să se deschidă „din motive simbolice și să promoveze cultura”, a declarat Antonis Georgiadis, ministrul dezvoltării și investițiilor.

Una tienda de ropa cerrada por las medidas de confinamiento promociona la venta 'online'. (EFE)

Un magazin de haine închis din cauza măsurilor de închidere promovează vânzările online. (EFE)

 

Însă pe 3 ianuarie, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, a anunțat suspendarea tuturor tipurilor de tranzactii amintite mai sus, pentru a „atinge cele mai bune standarde epidemiologice posibile în zilele următoare și a permite redeschiderea creșelor și a centrelor primare pentru data 11 ianuarie a.c.

”. Potrivit Asociației Comercianților din Atena, doar în timpul campaniei de Crăciun, întreprinderile mici au pierdut între 1,5 și 2 milioane de euro, iar președintele său, Spyros Kafounis, a declarat că, fără o revenire la normalitate și mai multe măsuri de sprijin din partea Guvernului, unul din două magazine ar putea fi forțat să închide definitiv.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune ANT1 din 12 ianuarie, Mitsotakis a declarat că este conștient de situația economică dificilă.

„Fiecare lună de închidere costă economiei grecești mai mult de 3.000 de milioane de euro”, a recunoscut premierul, adăugând că „este timpul să ne asumăm treptat riscul redeschiderii economiei atâta timp cât experții sunt în favoarea acesteia”.

 

Trei zile mai târziu, Guvernul a anunțat o nouă formulă de măsuri pentru a atenua efectele covid-19, cum ar fi excluderea plății chiriei pentru luna ianuarie pentru incinte și redeschiderea magazinelor pe 18 ianuarie cu măsuri sanitare stricte limitează capacitatea.

Pentru Aris, proprietar alături de alți doi parteneri ai unui magazin de decorațiuni și cadouri din centrul Atenei, care se gândise să nu se redeschidă după închidere, aceasta este o veste bună, deși „măsurile decretate nu sunt altceva decât patch-uri”.

„De când am fost obligați să închidem magazinul, în martie anul trecut, totul a mers din rău în mai rău, iar al doilea blocaj nu a făcut decât să agraveze problemele noastre”, spune el.

„Toate eforturile noastre de a ne vinde produsele„ online ”nu au dat roade. Acum vom încerca să economisim ceea ce putem, dar suntem conștienți de faptul că atunci când există o situație globală precum cea pe care o trăim, ultimul lucru la care oamenii care și-au pierdut slujba sau au văzut puterea lor de cumpărare la care se gândesc este să cumpere articole din decor”.

 

Aris (mic om de afaceri): „De când am fost obligați să închidem magazinul în martie trecută, totul a mers din rău în rău, iar al doilea blocaj nu a făcut decât să ne exacerbeze problemele”

În toată Grecia au fost înregistrate peste 5.600 de decese cauzate de coronavirus, dintre care peste 4.000 au avut loc în ultimele trei luni.

În ciuda faptului că la sfârșitul lunii decembrie, Guvernul a început să își vaccineze populația (acordând prioritate personalului medical din spitale, lucrătorilor din căminele de bătrâni, celor cu vârsta peste 80 de ani și oricui are probleme grave de sănătate), surse guvernamentale au comunicat deja disponibilitatea pentru a menține închiderea pe termen lung.

„Lupta împotriva pandemiei este dură”, a declarat adjunctul ministrului protecției civile, Nikos Hardaliás, la începutul lunii ianuarie. „Mai avem câteva săptămâni dificile în față”. Potrivit lui Hardaliás, planul Greciei este de a vaccina două milioane de persoane pe lună.

 

După un deceniu de austeritate, economia greacă începea în cele din urmă să dea semne de redresare și făcea primii pași pentru a reveni la normalitatea economică.

Dar pandemia a luat o întorsătură neașteptată pentru o țară în care impactul a două blocaje la nivel național a fost deja evident.

Guvernul anticipează o recesiune mai profundă decât se prevăzuse inițial.

Potrivit Băncii Centrale Elene, economia țării va scădea în cel mai rău caz cu 11% în 2020, în timp ce datoria publică va crește până la 208,9% față de 176,6% în 2019.

Leave a reply