miercuri, septembrie 28

CE vrea ca 90% din populația UE să fie testată pentru cancer până în 2025

0
45

Până în 2025, 90% din populația UE care îndeplinește criteriile de screening ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin, prevede o nouă recomandare a Uniunii Europene a Sănătății pentru diagnosticarea timpurie a bolilor oncologice, care este luată în considerare acum în Comisia Europeană. Face parte din planul european de combatere a cancerului, potrivit 24chasa.bg, citat de Rador.

Scopul modificărilor propuse este de a crește numărul de examinări, prin acoperirea mai multor grupuri țintă și mai multor boli canceroase.

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții.

Cu noile recomandări, screening-ul cancerului va acoperi cancerele care împreună reprezintă aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an, informează hotnews.

Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului.

Pentru implementarea noii recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.

Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Leave a reply