Ce tip de sânge este mai protejat în faţa coronavirusului. Influenţa genei ABO

0
1256

Oamenii de știință de la gigantul de testare genetică 23andMe au analizat 750.000 de teste de factori genetici pentru a încerca să determine de ce unele persoane care contractează noul coronavirus nu prezintă simptome, în timp ce altele se îmbolnăvesc grav, anunţă Bloomberg.

Rezultatele preliminare ale unui studiu început în aprilie, care a utilizat milioane de profiluri din baza sa de date ADN pentru a afla rolul geneticii în boala COVID 19, sugerează că persoanele care au sânge de tip O sunt mai protejate împotriva coronavirusului.

Conform datelor publicate de 23andMe, persoanele cu tip sanguin O sunt cu 9% până la 18% mai puțin susceptibile de a rezulta pozitiv la testul pentru Covid-19 decât persoanele cu alte tipuri de sânge.

Aceste descoperiri sunt valabile atunci când sunt ajustate în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală și etnie.

Deși studiul a constatat că grupa de sânge O a fost protectoare faţă de coronavirus doar între tipurile de sânge cu RH pozitiv, diferențele dintre factorul RH (tip sanguin, + sau -) nu au fost semnificative în datele 23andMe. De asemenea, acesta nu a fost un factor de susceptibilitate a infectării mai facile sau de gravitate a bolii COVID 19.

Mai mult, printre persoanele expuse la virus, cum ar fi cadrele medicale și alți lucrători de prim rang, cercetătorii 23andMe au descoperit că sângele de tip O este de asemenea protector.

Descoperirea s-a confirmat şi printre respondenţii infectaţi

Printre respondenții studiului 23andMe, procentul celor care au dat pozitiv la testul pentru Covid-19 este mai mic pentru persoanele cu tip de sânge O. Procentul celor care au dat pozitiv a fost însă mai mare în rândul celor cu tipul de sânge AB.

Dr. Adam Auton (dreapta), cercetător la colosul de inginerie genetică 23andMe, explică legătura genelor cu SARS-CoV-2 (YouTube)

Atât datele privind tipul de sânge, cât și concluziile genetice preliminare par, de asemenea, să susțină că diferențele dintr-o genă, așa-numita genă ABO, care influențează tipul de sânge, pot afecta şi reacţia la coronavirus.

Cel puțin două studii publicate recent, unul realizat de cercetători din China și cel mai recent de cercetători din Italia și Spania, au analizat rolul genei ABO în boala Covid-19.

Studiul a analizat genele a peste 1.600 de pacienți din Italia și Spania care au prezentat insuficiență respiratorie și au descoperit că pentru pacienţii cu sânge de tip A a fost asociată o creștere de 50% a probabilității de a avea nevoie de un ventilator. La rândul său, studiul din China a dat rezultate similare cu privire la susceptibilitatea unei persoane de a contacta Covid-19.

„Au existat, de asemenea, unele rapoarte despre legături între Covid-19, coagularea sângelui și bolile cardiovasculare”, spune Adam Auton, investigatorul principal al studiului 23andMe.

Genetica poate găsi calea pentru o mai mare protecţie

În ciuda rezultatelor interesante, Auton a avertizat că mai este un drum lung de parcurs. „Chiar și cu aceste mărimi ale eșantionului, s-ar putea să nu fie suficient pentru a găsi asociații genetice certe cu coronavirusul”, afirmă cercetătorul ştiinţific.

Până acum se știe că vârsta și comorbiditatea sau bolile anterioare pot determina modul în care coronavirusul afectează persoanele infectate. Dar acești factori singuri nu explică marea diversitate a simptomelor sau de ce la unii oameni apare boala, iar alții nu.

Oamenii de știință cred că descoperirea geneticii persoanelor cele mai vulnerabile la SARS-CoV-2 ar putea ajuta la identificarea și protejarea celor mai expuși, precum și la accelerarea tratamentului și a dezvoltării medicamentelor.

Alte studii privind susceptibilitatea bolilor au sugerat, de asemenea, că tipul de sânge joacă un rol important.

Leave a reply