luni, septembrie 26

Ce se va întâmpla cu Europa dacă Vladimir Putin și Rusia închid robinetele de gaz

0
1488

„Într-un raport publicat miercuri, cele mai mari cinci instituții economice ale Germaniei au redus abrupt prognoza în ceea ce privește produsul intern brunt, în condițiile în care războiul din Ucraina îngreunează redresarea post-COVID.”

RWI de la Essen, DIW de la Berlin, Institutul Ifo de la Munchen, IfW de la Kiel și IWH de la Halle estimează că PIB-ul Germaniei va crește cu 2,7% în 2022, respectiv cu 3,1% în 2023, pornind de la premisa că nu va exista o nouă escaladare economică asociată războiului din Ucraina și că fluxurile de gaz din Rusia către Europa vor fi funcționale în continuare. Anterior, instituțiile prognozau o majorare de 4,8% în 2022,”, scrie B1 Tv.

 

 

„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Parlamentul European au solicitat Uniunii Europene să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaz și cărbune din Rusia, în lumina atrocităților pe care le-ar fi comis forțele ruse împotriva populației civile din Ucraina, spune, în continuare site-ul citat.

 

Pe de altă parte, o astfel de inițiativă ar putea să aibă consecințe economice nefaste pentru ambele părți. În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazul său natural din Rusia, arată datele agenției europene de statistică.

‘Gazoductul Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari menit să dubleze fluxul de gaz dintre Federația Rusă și Germania, este la ora actuală neutilizat și abandonat. Berlinul a oprit procedura de certificare odată ce Moscova a recunoscut independența așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk, de jure provincii separatiste din estul Ucrainei.

În eventualitatea unei opriri depline pentru livrările de gaz rusesc, instituțiile germane anticipează o pierdere cumulată de circa 220 de miliarde de euro în 2022 și 2023, echivalentul a peste 6,5% din producția economică anuală. Un astfel de scenariu ar conduce la o creștere de doar 1,9% în acest an, respectiv la o contracție de 2,2% în următorul.”

Sursa & foto: B1.ro

Leave a reply