Cel mai mare studiu realizat până în prezent arată acum că persoanele care au depășit boala COVID-19 mențin o apărare imunitară solidă împotriva coronavirusului chiar și la opt luni după infecție.
„Această cantitate de memorie [imunologică] va preveni probabil, timp de mulți ani, marea majoritate a oamenilor de a suferi un COVID grav care necesită spitalizare„, a asigurat unul dintre principalii autori ai cercetării, imunologul american Shane Crotty, citat de New York Times.
Este a treia veste foarte bună pentru umanitate în doar 10 zile, după anunțul că vaccinurile experimentale Pfizer și Moderna au o eficacitate preliminară de până la 95% împotriva COVID.
Aceste rezultate preliminare, încă în așteptarea revizuirii pentru publicarea într-o revistă științifică, ar avea implicații importante pentru viitorul pandemiei, prin eliminarea spectrului unei imunități fragile care ar impune populației să fie vaccinate în mod repetat.
„Unii au spus inițial că anticorpii dispar, că apărărea imunitară nu va dura atât de mult, că oamenii vor trebui revaccinați. Ei bine, se pare că nu. Logic este că răspunsul imunitar durează și protejează pe termen lung”, spune Marcos López Hoyos, președintele Societății Spaniole de Imunologie.
Noul studiu este primul care analizează simultan cele patru componente principale ale memoriei imunologice împotriva coronavirusului: anticorpi neutralizanți, care sunt proteine care se leagă de virus și îl fac inutil; limfocitele B, care sunt fabricile acestor anticorpi; și două tipuri de limfocite T, alte celule albe din sânge care distrug celulele deja infectate.
Protecția după infecție „ar putea dura ani de zile”
Lucrarea, care include 185 de pacienți cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani în Statele Unite, arată „o memorie imunologică substanțială după COVID”, în expirmarea lui Crotty, de la La Jolla Institute of Immunology (California). La cinci luni de urmărire a pacenților care au trecut cu bine de COVID, 90% dintre convalescenți prezintă cel puțin trei componente ale acelei memorii împotriva virusului.
Având în vedere noile date, protecția după infecție „ar putea dura ani de zile”, este de părere López Hoyos, imunolog la Spitalul Marqués de Valdecilla din Santander.
„Vreau să transmit un mesaj de optimism oamenilor, deși este încă foarte devreme și trebuie să fim precauți: infecțiile induc imunitate și această imunitate protejează”, spune cercetătorul spaniol.
Noile rezultate sunt în concordanță cu ceea ce s-a observat în virusul sindromului respirator acut sever (SARS), un alt coronavirus care a apărut în China în 2002 și a ucis aproape 800 de persoane. Un studiu condus de omul de știință italian Antonio Bertoletti a arătat în iulie că supraviețuitorii SARS păstrează limfocitele T împotriva acelui coronavirus la 17 ani după depășirea bolii!
Spre deosebire de SARS-CoV-2, virusul gripal e foarte imprevizibil
Gripa și Covid-19 au multe simptome comune. Chiar și unui ochi bun îi poate fi dificil de identificat dacă febra, starea generală de rău sau durerea musculară, printre altele, se datorează uneia sau alteia dintre cele două boli. Deocamdată, nu au fost definite simptome fără echivoc și din acest motiv avem nevoie de teste de diagnostic, mai rapide decât PCR, dar în același timp fiabile, care ne permit să excludem cu ușurință una sau alta boală.
De ce este necesar să vi se administreze un vaccin antigripal în fiecare an?
În timp ce coronavirusul pare că va fi un ”băiat mai bun” în această iarnă se așteaptă să facă mai puține mutații, virusul gripei are un viciu foarte prost, acela de a juca imprevizibil în fiecare an. Acești viruși au mici țepi pe suprafața lor. Pentru a-l explica într-un mod simplu, putem spune că virusul și-a vopsit părul de o anumită culoare.
Vaccinul este conceput în fiecare an pentru a recunoaște virușii cu acea culoare a părului. Să spunem că părul tău este roșu anul acesta. Dar dacă virusul începe să-și vopsească părul albastru la mijlocul sezonului… nașpa! E
ste posibil ca vaccinul să nu-l mai recunoască, deoarece virusul devine imprevizibil. Pentru anul viitor vor fi concepute vaccinurile cu viruși care au părul albastru … deși nu este exclus ca virusul să decidă apoi să se vopsească singur din nou. Și o luăm iar de la capăt!