sâmbătă, iunie 25

Ce loc ar avea în politica de azi Iuliu Maniu, adversar feroce al dictaturii antonesciene și al comunizării României?

0
404
La 5 februarie1953, sfârșea, în temnița comunistă de la Sighet, liderul național-țărănist Iuliu Maniu. Ca o ironie a destinului, tot într-o zi de 5 februarie, dar cu 10 ani mai târziu, se stingea, însă în închisoarea de la Râmnicu-Sărat, cealaltă personalitate proeminentă a P.N.Ț. , Ion Mihalache.
Figură marcantă a politicii românești din perioada interbelică, numele lui Iuliu Maniu este sinonim cu probitatea, verticalitatea, modestia și demnitatea. A fost un democrat veritabil.
S-a împotrivit atât dictaturii antonesciene, cât și procesului ireversibil de comunizare a țării. A protestat energic împotriva continuării războiului de către armata română dincolo de Nistru, după recuperarea Basarabiei.
S-a străduit să scoată țara din războiul alături de Axă și să medieze un acord de armistițiu între Regatul României și Coaliția Națiunilor Unite. A tras nădejde că anglo-americanii nu vor încuviința sovietizarea României, procedând la demersuri în acest sens.
Din păcate, totul fusese pecetluit la Moscova, în 9 octombrie 1944, când Winston Churchill și Iosif V. Stalin au căzut de acord asupra Acordului de procentaj.
Iuliu Maniu întruchipează tipul de om politic, care ar fi mai mult decât necesar vieții politice din România prezentului. O Românie cu o clasă politică caracterizată de diletantism, autosuficiență și ambiții îndoielnice.
Trăim într-o societate anomizată, cum ar spune Émile Durkheim. O societate care parcă și-a pierdut “busola” și reperele morale, afundată în marasm și măcinată de orgolii mărunte…
În care individul suferă o tot mai acută stare de alienare, iar parvenitismul este ridicat la rang de virtute, prevalând asupra valorii autentice și onestității. Așadar, foarte probabil, Iuliu Maniu s-ar simți un corp străin într-o societate pervertită…la fel ca și Ion Mihalache.
La 6 februarie 1911, vedea lumina zilei un alt democrat prin excelență. Dar, de această dată, este vorba de un om de stat care va influența decisiv politica internațională spre finele veacului al XX-lea.
Președintele S.U.A. , Ronald Wilson Regan a declanșat o cruciată antisovietică și anticomunistă la începutul anilor 1980 ai secolului trecut. Specialiștii consideră că Inițiativa de Apărare Strategică (Războiul Stelelor), – program antirachetă pentru care au fost alocate resurse financiare uriașe- , precum și decizia de a desfășura rachete SS și Cruise pe teritoriul unor state occidentale, au fost doi dintre factorii determinanți, care au grăbit și au facilitat victoria în conflictul ideologic.

Analiză istorică realizată de Hadrian Gorun

Hadrian Gorun este conferențiar universitar la Universitatea ”Constantin Brâncuși”, din Târgu-Jiu, unde predă cursuri de istoria și teoria relațiilor internaționale și Istorie contemporană.

Este doctor în istorie al Universității ”Babeș Bolyai” (UBB), din Cluj-Napoca, cu teză de abilitare tot în domeniul istorie.

A urmat o bursă doctorală Erasmus la Sorbonne, Paris IV, deține un masterat de Relații Internaționale, tot la UBB.

Leave a reply