Ce facem cu virusul din noi?

0
865

E o mare greșeală să politizezi pandemia în astfel de momente grele pentru toată lumea.

Știu că România are în sânge dezbinarea, iar asta se vede în tot răul din jur. Însă nu ajută la nimic să înjuri savant la drumul mare al Facebook-ului sau să faci mișto de cel care are răspunderea pe mână, în astfel de momente complicate.


Suntem maeștri la cârcoteli și adevărul că dregătorii naţiei ne oferă deseori motive. Dar de data asta măcar avem ocazia să ne resetăm noi înșine pornirile genetice și să facem cu toții un fel de salt cuantic spre o altfel de conștiință.

Nu e uşor. E greu să renunţi la vechile obiceiuri, la setea cu „i-am zis-o”, la răfuiala uzuală sau la veninul pe care trecutul ni l-a plasat în ADN, fără vina noastră.

Dar la scara timpului, astfel de accidente ale istoriei precum criza actuală sunt şi oportunităţi pentru relansarea unei altfel de lumi.

Nu degeaba ne-am grăbit să lansăm lumealibera.ro în aceste clipe atât de dure pentru noi toţi. Pentru că, din mica noastră „bucătărie” de presă, vrem să preparăm „hrană” mediatică şi socială cu mai multă solidaritate, cu altruism, seninătate şi optimism.

Doar cu astfel de „condimente”, lumea post-coronavirus va fi… liberă. Cred în înţelesul ascuns al unei astfel de pandemii, iar pentru mine criza coronavirus înseamnă o trambulină către un Pământ mai sănătos pe toate planurile.

Oricum suntem pe buza prăpastiei din cauza dezastrului ecologic generalizat, pe care unii dintre liderii lumii încă îl persiflează. Şi oricum am transformat prea mult cunoaşterea şi evoluţia în arme de putere şi autodistrugere în masă, în loc de instrumente pentru salvarea umanităţii.

Vom plăti un preţ mare pentru astfel de salt spre mai bine, dar va fi bine! Viaţa se mişcă mereu către evoluţie, iar decontul istoriei ne arată că suferinţele trecutului au produs anticorpi în societăţile viitorului.

Vreau ca românii să profite de această criză, pentru a-şi redefini trăirile. Putem să privim înapoi cu mânie – avem nenumărate motive s-o facem – dar haideţi să ne uităm mai bine înainte cu mândrie!

Liderii politici sunt cei care sunt, care au fost şi vor mai fi. Dar ei suntem noi. Dacă nu sunt mai buni e din cauză că noi, ca societate, nu suntem mai buni. Nu e vorba de „partea bună” şi „partea rea”. Nu! Suntem o mare familie, chiar dacă ne întoarcem spatele unii altora. Lumea întreagă e la fel.

Politicienii nu pot fi mai buni dacă noi rămânem la fel. Iar „mai buni” într-o lume nouă înseamnă să ne putem elibera de mlaştina horjoanei ca distracţie.

Trebuie să fim critici! Sigur că da. Dar putem s-o facem altfel, nu distrugându-i pe ei şi implicit pe noi. Să analizăm la rece şi să ne exprimăm paşnic şi pacifist deopotrivă. Nu veninos. Constructiv. Pentru binele general. Unii n-o vor face, dar dacă alţii reuşesc asta nu poate fi decât spre binele lumii noi.

Suntem împreună pe acest drum al vieţii, nu ne mai ajută câtuşi de puţin să ne folosim existenţa pentru a ne război unii cu alţii. Vedem acum unde duce astfel de conflict continuu.

Niciun preşedinte, Guvern sau Parlament nu pot face minuni într-un peisaj de răfuială perpetuă, de neîncredere generală, de mişto faţă de orice om cu funcţie. Nimeni! Pe ansamblu, ce rezultă după acest peisaj de guvernare plin de ostilitate, nu e niciodată mai bine, indiferent de cine guvernează.

România are şi ea nevoie de o abordare nouă, privind în exterior, dar şi în exterior. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că ne va fi tot mai rău dacă nu renunţăm la starea de război româno-român. Ne va distruge!

Ne trebuie tuturor un fel de reglaj fin al sentimentelor şi emoţiilor colective astfel încât să ne putem privi în ochi fără mânie. Dacă vom considera că unii sunt „răi” şi alţii „buni”, nimic nu se va schimba. Virusul răului va rămâne mereu în organismul popular şi va lua vieţi mai dihai decât COVID- 19.

Dar eu cred că nu va fi aşa. Şi că vom ieşi mai puternici, ca români, ca europeni şi ca mare naţiune planetară, după ce coronavirusul ne va fi părăsit.

 

(Acesta este un articol de opinie)

Leave a reply