Ce face Marea Britanie? McDonald’s închide toate restaurantele, dar metroul din Londra sfidează coronavirusul

0
824

Pandemia de coronavirus se extinde cu repeziciune şi în ţări care iniţial păreau mai puţin afectate. Este şi cazul Marii Britanii.

Mai multe companii au anunţat închiderea totală a activităţii pentru a evita răspândirea epidemiei.

Compania de restaurante fast-food McDonald’s a anunţat închiderea tuturor celor 1270 de restaurante din Marea Britanie până la finele acestei zile de luni, anunţă BBC.

De asemenea, lanţul de cafenele Costa, reţeaua de baruri sushi Itsu şi compania de fast-food Subway au anunţat şi ele închiderea activităţii.

Este o tendinţă firească, având în vedere că închiderea activităţii economice a fost pusă deja în practică în ţări ca Italia, Spania sau Franţa, mult mai afectate.

În aceste ţări, ca de altfel în toată lumea, creşte numărul de cazuri de persoane infectate, de morţi, dar şi de persoane vindecate. În tabelul de mai jos, publicat de ziarul El Pais, găsiţi situaţia la zi (luni, ora 12.00).

Pe prima coloană, cu roşu, e numărul de infectaţi, a doua coloană (negru) include morţii, iar a treia (verde) conţine numărul de persoane vindecate.

Puteţi găsi situaţia actualizată a pandemiei de coronavirus, AICI.

Dar cu toate acestea, în Marea Britanie, populaţia nu reacţionează la fel.

Ziarele din Regatul Unit au surprins imagini din metroul londonez unde oamenii stau înghesuiţi ca înainte, fără a lua în serios pericolul înregistrat deja în astfel de situaţii în ţările menţionate – ceea ce a dus la declararea stării de urgenţă şi la izolarea populaţiei în case.

Starea de relaxare din Marea Britanie a fost provocată şi de declaraţiile premierului Boris Johnson, considerate iresponsabile de către comunitatea medicală din insulă dar şi de pe continentul european.

Premierul Johnson a anunţat iniţial că nu doreşte să aplice măsuri dure de carantină precum China sau ţările din sudul Europei, pentru că doreşte să lase virusul liber ca el să producă o “imunizare colectivă” a populaţiei.

Acelaşi “model” a fost iniţial preluat şi în Olanda.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat în urmă cu o săptămână că vrea să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda, unde – a avertizat el – cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populaţiei, potrivit France Presse.

Premierul olandez Mark Rutte

„Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii”, a declarat Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

Ulterior, atât Boris Johnson cât şi Mark Rutte au retractat abordarea iniţială, la presiunile masive din societate şi din sistemul sanitar. Motivul a fost numărul de morţi estimat, unul de ordinul milioanelor, în cazul în care ar fi fost aplicat planul “imunizării colective”.

Imagine din metroul londonez

În Marea Britanie se află şi o mare comunitate românească, undeva în jur de 500.000 de concetăţeni, care se află acum în faţa acestei provocări create de extinderea rapidă a pandemiei de coronavirus.

Măsurile de izolare şi distanţare socială au fost aplicate de ţările puternic afectate de pandemie, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ce se întâmplă la metroul londez este foarte periculos: apropierea dintre persoane favorizează transmiterea coronavirusului şi este greu de înţeles de ce autorităţile din Regat nu taie în carne vie şi nu aplică noi reguli în transportul public pentru a împiedica împrăştierea infectării cu virusul ucigaş.

Leave a reply