duminică, septembrie 24

Ce este OSINT

0
1333

„Marea speranță a anilor 1990 și 2000 a fost aceea că internetul va fi o forță pentru deschidere și libertate. Așa cum spunea Stewart Brand, un pionier al comunităților online: „Informațiile vor fi gratuite, deoarece costul obținerii lor este din ce în ce mai mic”. Nu a fost să fie. Informațiile proaste au dat la o parte ceea ce este bun. Statele autoritare au cooptat tehnologiile care ar fi fost menite să le șubrezească. Informațiile au fost folosite ca armă de război. Pe fondul acestei dezamăgiri, apar motive pentru o nouă speranță: emergența epocii informațiilor open-source (OSINT)”, notează publicația ”The Economist”.

<< Noii senzori, de la banalele camere de bord până la sateliții care pot vedea în spectru electromagnetic, examinează ca niciodată planeta și oamenii care o locuiesc. Informațiile pe care le colectează sunt din ce în ce mai ieftine. Imaginile prin satelit costau câteva mii de dolari în urmă cu 20 de ani, astăzi sunt adesea furnizate gratuit și de o calitate incomparabil mai mare. O fotografie a oricărui loc de pe Pământ, a unui petrolier lovit sau a rutelor parcurse de alergători într-un oraș este disponibilă cu câteva clicuri. Comunitățile online și instrumentele de colaborare, cum ar fi Slack, le permit pasionaților și experților să folosească acest corn al abundenței de informații pentru a rezolva enigme și pentru a descoperi fărădelegi, cu o viteză uimitoare.

Human Rights Watch a analizat imagini prin satelit pentru a documenta epurarea etnică din Myanmar. Nanosateliții asigură sistemul automat de identificare a navelor care pescuiesc ilegal. Amatori au ajutat Europol, agenția de poliție a Uniunii Europene, să investigheze exploatarea sexuală a copiilor, găsind indicii geografice în fundalul fotografiilor. Chiar și fondurile speculative urmăresc în mod uzual traseele directorilor de companii când călătoresc în avioane private, o rețea de amatori din întreaga lume monitorizându-i pentru a prezice fuziunile și achizițiile.

Astfel, OSINT sprijină societatea civilă, întărește aplicarea legii și eficientizează piețele. De asemenea, poate umili unele dintre cele mai puternice țări din lume.

În fața negărilor vehemente din partea Kremlinului, Bellingcat, un grup de investigații, a demonstrat, meticulos, rolul Rusiei în doborârea zborului Malaysian Airlines MH17 asupra Ucrainei, în 2014, folosind puțin mai mult decât o mână de fotografii, imagini din satelit și geometrie elementară. A continuat identificarea agenților ruși care au încercat să-l asasineze pe Serghei Skripal, un fost spion rus, în Anglia, în 2018. Analiștii amatori și jurnaliștii au folosit OSINT pentru a pune cap la cap și a alcătui întreaga rețea de lagăre de internare uigure, din Xinjiang. În ultimele săptămâni, cercetătorii care analizează imagini prin satelit au observat că China construiește sute de silozuri cu rachete nucleare în deșert.

O astfel de emancipare a informațiilor promite să aibă efecte profunde. Natura descentralizată și egalitară a OSINT-ului erodează puterea arbitrilor tradiționali ai adevărului și minciunii, în special guvernele, spionii și soldații lor. Pentru cei care, precum acest ziar, consideră că secretul poate fi abuzat prea ușor de către cei aflați la putere, OSINT este binevenit.

Probabilitatea ca adevărul să fie descoperit le crește guvernelor costul faptelor greșite. Deși s-ar putea ca OSINT să nu împiedice Rusia să invadeze Ucraina sau China să-și construiască gulagul, acesta expune fragilitatea minciunilor lor. Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, are dreptate atunci când își descrie organizația drept „o agenție de informații pentru oameni”. Nu este de mirare că spionul șef al Rusiei a criticat-o, cel mai recent chiar luna aceasta.

 

Leave a reply