Ce afaceri au străinii în Republica Dominicană

0
1438

Avantajul afacerilor in Republica Dominicana consta in faptul ca nu exista prea multe impozite si beneficiezi de mai multa libertate ca si in Europa sau America de Nord!
Dezavantajul poate fi tocmai prin faptul ca, nefiind prea mult controlat, exista si reversul medaliei: esti expus la anumite abuzuri pe care, insa, daca ai un fler pentru afaceri si o buna cunoastere a obiceiurilor locale, vei stii sa driblezi mai lesne, printre siretlicuri si sa te asiguri de bunul mers al negocierilor sau al „carentelor” legale.
Se mai beneficiaza si de anumite legi, cum ar fi legea 28-01, care prevede scutirea impozitelor pe productie destinata exporturilor, in zonele defavorizate, in special cea de frontiera cu Haiti!
Aici vom gasi foarte multi investitori in agricultura, fabrici de textile, pantofi,etc! Spaniolii sunt cei mai des intalniti, in investitii agricole, unde cultiva citrice dar si legume,si pe care le exporta in invecinatele insulite, din Antilele Mici, dar si pe piata nationala dominicana sau haitiana, dar cu toate acestea isi fac zilnic aparitia noi oameni de afaceri, interesati, precum italienii, francezii si canadienii!
O alta avalansa de investitori straini o intalnim in zonele preponderent turistice, litorale, in nodrdul, nord-vestul sau sudul tarii!
Daca pe la inceputul anilor 1990, germanicii (elvetieni, nemti si austrieci), au patruns in special in partea nordica, Sosua, Cabarete, Puerto Plata sau Rio San Juan,unde au deschis hotele, pensiuni, baruri sau restaurante, astazi fenomenul se amplifica si se dezvolta, in aceasta parte amintita, prin investitii in domeniul real estate, iar strainii investitori s-au inmultit si daca acum cateva decenii se vorbea despre o comunitate majoritar germanica, gasim la tot pasul italieni, francezi, rusi, spanioli, canadieni si din Statele Unite ale Americii!
Cheia succesului in afaceri aici, consta, in primul rand, in adaptare, pasiune pentru viata intr-o zona tropicala, afro-latina, si multa rabdare! Trebuie sa-ti gasesti un echilibru intre ceea ce ai invatat in Europa sau America de Nord si acceptarea boemiei caracteristice tarilor exotice, in special latino-americane!
Un alt factor de care trebuie sa tii seama este mentalitatea dominicana, imprumutata de la americanii anglofoni, si anume, „time is money”, adica orice prietenie, relatie de amicitie este cautata in special pentru un profit! Adica, spune acestia, „por mas claridad, mas amistad”, adica, adaptat din spaniola, inseamna… sa spunem lucrurilor pe fata!
Calin Daniel Cruceru

Leave a reply