Ce-a vrut să zică Rareș Bogdan cu ”după 20 august voi spune lucruri care vor deranja”?

0
935

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a făcut luni noapte, în emisiunea moderată de Oreste Teodorescu la Realitatea TV, o declarație misterioasă, care poate ascunde fie o bombă mediatică, fie o simplă refulare a celui intrat pe ultima sută de metri în politică, înainte de alegerile europarlamentare din 2019.

„Au trecut doi ani de zile, în care am așteptat să se facă dreptate. Au fost momente pe care nu le voi uita niciodată. Realitatea a fost principala televiziune care a transmis realitatea rușinoasă din piață. Gesturile de închidere a dosarului decredibilizează justiția din România. Pentru mine, prima dată a fost șocul închiderii dosarului. Fiind prim-vicepreședinte al partidului de guvernământ, am preferat să nu comentez decizia. Am refuzat orice intervenție, orice interviu pe tema 10 august. După 20 august voi ieși, voi fi un jucător agresiv. Voi spune lucruri și voi spune cine l-a scos din dosar și îl protejează pe Cătălin Paraschiv. Este foarte important să știm rolul pe care l-a jucat Cătălin Paraschiv la 10 august. După 20 august voi spune lucruri care vor deranja, dar vreau să-mi recâștig respectul public. 10 August rămâne o pată în istoria post-decembristă, alături de 13-15 Iunie 1990 și de Mineriade. Din respect pentru aceste victime, trebuie să ne luptăm, să facem ordine”, a declarat Rareș Bogdan la Realitatea Plus.

Nemulțumirea sa față de tergiversarea dosarului privind violențele jandarmilor din Piața Victoriei, la mitingul Diasporei din 10 august 2018, pare să fie, potrivit declarației de mai sus, doar vârful aisbergului.

Prin acel ”după 20 august voi spune lucruri care vor deranja, dar vreau să-mi recâștig respectul public”, Rareș Bogdan lasă de înțeles că își va regla unele conturi politice cu propriul partid care l-a propulsat în Parlamentul European și în funcția de prim-vicepreședinte. 

”Vreau să-mi recâștig respectul public” este o exprimare care presupune automat că el consideră a-și fi pierdut măcar o parte din încrederea publicului, ceea ce n-ar fi imposibil.

Unele decizii luate în ultima vreme de PNL au intrat în conflict cu idei enunțate de Rareș Bogdan în campania electorală, de pildă promisiunea că se va opune categoric racolărilor de candidați proveniți de la PSD. Conducerea liberală a ales să primească în partid primari și lideri locali ai PSD, dar Rareș Bogdan nu a reacționat – ceea ce a devenit clar o potențială sursă de dezamăgire a propriului electorat.

Pe de altă parte, PNL face acest joc ”la rupere” în bătălia cu rivalii politici nu neapărat pentru a-i crea o problemă de imagine lui Rareș Bogdan, ci pur și simplu pentru că a ales această tactică: renunțăm la principii gen ”stop, traseismului” pentru a câștiga cât mai multe primării și a putea controla mai bine țara, mult prea PSD-izată în teritoriu.

Ceva de tipul ”scopul scuză mijloacele” – un truism în viața politică.

Oreste Teodorescu și Rareș Bogdan, pe vremea când actualul europarlamentar era moderator la ”Jocuri de putere”

Pentru PNL nu e o problemă atât de mare că a coborât garda anumitor principii, mai ales dacă asta va duce la câștigarea alegerilor, cât e pentru Rareș Bogdan să tacă în raport cu așa ceva.

Dacă tace, va fi acuzat că ”s-a vândut” și el ”sistemului” politic. Dacă trece la atac, va intra în conflict cu propriul partid. Această din urmă ipostază poate avea consecințe imprevizibile, atât asupra viitorului său politic, cât și asupra PNL. 

De menționat că termenul pe care și l-a autopropus chiar el este 20 august, adică peste doar 10 zile și cu doar o săptămână înainte de închiderea listelor de candidați pentru alegerile de la București.

Se știe, Rareș Bogdan și-a dorit să fie candidatul PNL împotriva Gabrielei Firea, dar echipa lui Ludovic Orban a ales să-l susțină pe independentul Nicușor Dan, considerat favorit.

 Pregătește Rareș Bogdan o mutare cu miză mare în Capitală? Sau vrea să-și descarce nervii după ce a ales să-și menajeze colegii liberali, reprimându-și nemulțumiri personale, pe care ar fi dorit să le expună public, față de anumite decizii ale conducerii PNL?

”AMR 10 zile” – concluzia lui Oreste Teodorescu în emisiunea unde Rareș Bogdan și-a făcut public avertismentul cu 20 august – este singurul răspuns cert, deocamdată.

 

 

Leave a reply