duminică, septembrie 24

Cazul Bill Hwang: investitorul care s-a crezut Dumnezeu, dar a pierdut 20 de miliarde de dolari în 2 zile

2
427

La 25 de kilometri distanță de centrul Manhattanului, Bill Hwang, CEO-ul Archegos Capital, caută răspunsuri cu privire la una dintre cele mai spectaculoase prăbușiri din istoria Wall Street, relateazăBloomberg.

Hwang stă pe un scaun alb de plastic așezat pe veranda locuinței sale. Un leagăn stă neclintit în curte, peluza este proaspăt tunsă.

Aici, în suburbia Tenafly, puține persoane ar ghici că persoana discretă este nimeni alta decât Bill Hwang, bărbatul care a pierdut recent 20 de miliarde de dolari în două zile.

„Miliarde?”, întreabă uluit un vecin când i se spune despre implozia Archegos Capital. Da, miliarde, după cum pot confirma creditorii șocați ai lui Hwang.

La aproape 5 luni după ce prăbușirea Archegos a zdruncinat lumea financiară globală, bancherii și autoritățile federale americane încă încearcă să reconstruiască tabloul complet al dezastrului.

Compania de lichidare care a făcut curățenie după prăbușirea băncii Lehman Brothers din 2008 face acum ordine în actele Archegos Capital.

Unii din colegii lui Hwang s-au întors împotriva sa. Alții speră că acesta se va ridica din nou din propria cenușă.

Procurorii americani pun la rândul lor întrebări, inclusiv cea mare: a fost acesta doar un nou exemplu de lăcomie și hybris al Wall Street sau ceva mai grav?

Credit Suisse, care a anunțat că a încasat o lovitură uluitoare de 5,5 miliarde de dolari în urma prăbușirii Archegos, spune că a fost indusă în eroare de compania fondată de Hwang ca birou de familie.

Strada Tenafly

  • „Armura lui Dumnezeu”

Miliardarul a acumulat una dintre cele mai averi din lume aproape în secret și apoi a pierdut totul foarte public, într-o clipită.

În căldura unei dimineți de vară Hwang spune că așteaptă un telefon de la un general american ieșit la pensie, sperând că acesta îi va oferi niște sfaturi cu privire la problemele sale.

O sticlă de apă minerală stă pe masa albă de plastic care, la fel ca scaunul, arată ca unele vândute de Costco.

La îndemână este de asemenea și o broșură creștină, o dovadă a credinței care l-a ghidat pe Hwang în timp ce acesta făcea pariurile speculative periculoase sau chiar tranzacțiile frauduloase de care a fost acuzat în trecut de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite.

Titlul broșurii este „Armura lui Dumnezeu”, o referință la Efeseni 6:11: „Îmbrăcaţi toată armura pe care v-o dă Dumnezeu, ca să puteţi rezista uneltirilor diavolului”.

Hwang este relaxat, autocritic și meditativ în scurta conversație pe care a avut-o cu jurnaliștii de la Bloomberg, însă refuză să discute despre prăbușirea Archegos sau planurile sale de viitor.

 

 

2 comments

Leave a reply