vineri, septembrie 24

Cauzele deprecierii leului din ultima vreme

0
80

Deprecierea leului faţă de euro este cauzată de volatilitatea de pe pieţe globale creată de decizia Federal Reserve (FED) de a reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei, susţine Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

“Pe pieţele financiare globale a fost ceva aversiune la risc. Au fost publicate acum două zile minutele şedinţei FED prin care piaţa a înţeles că din septembrie Banca Centrală Americană va reduce stimulul monetar pe care îl dă economiei şi va tipări mai puţini bani. Ce înseamnă asta? Creştere de dobândă la dolar. Când creşte dobânda la dolar cresc dobânzile peste tot în lume. Cursul de schimb este legat de rata de dobândă. Fie dobânda locală creşte când e un asemenea implus extern, fie dacă nu creşte dobânda locală se depreciază cursul. La o creştere a ratei de dobândă la dolar, cum vor reacţiona în special pieţele emergente? Fie vor creşte ratele de dobândă pe piaţa locală, fie vor deprecia cursul de schimb, fie o combinaţie între cele două”, a declarat Adrian Codirlaşu, pentru AGERPRES.


De asemenea, el a mai spus că moneda naţională se află pe un trend de scădere cauzat în mare parte de inflaţie şi deficit de cont curent.

Leave a reply