Câţi dintre votanţii lui Barna, Paleologu, Diaconu şi Hunor au ales-o pe Dăncilă

0
563

Datele sociologice oferite de IRES după ieşirea de la urne, în alegerile prezidenţiale din acest ultim weekend, arată că actualul preşedinte şi-a adjudecat majoritatea votanţilor care, în primul tur, i-au preferat pe Dan Barna (USR-PLUS) şi Theodor Paleologu (PMP). Viorica Dăncilă, în schimb, a luat grosul voturilor de la cei care l-au votat pe Mircea Diaconu, în urmă cu două săptămâni.

Mircea Diaconu s-a „lichidat” singur

Dintre cei care au votat în primul tur cu Dan Barna, 92,2% l-au ales pe Klaus Iohannis, iar 7,8% au pus ștampila pe Viorica Dăncilă. De asemenea, 79,4% din votanții lui Theodor Paleologu au pus ștampila pe Klaus Iohannis, iar 20,6% au votat cu Viorica Dăncilă.

În cazul alegătorilor lui Mircea Diaconu, 65,8% din ei au pus ştampila pe Viorica Dăncilă, în weekendul trecut, iar 34,2% l-au preferat pe Klaus Iohannis, arată datele IRES.

Sursa: Exit poll IRES

Dintre alegătorii lui Kelemen Hunor, cu Klaus Iohannis au votat 81,7%, iar 18,3% au ales Viorica Dăncilă.

Cât a mai contat votul „răul cel mai mic”?

Cei care au răspuns la exit poll-ul IRES au fost chestionați în legătură cu motivele pentru care au votat un anumit candidat în turul al doilea.

Sursa: Exit poll IRES

În ceea ce-i privește pe alegătorii lui Klaus Iohannis, 66,7% dintre aceștia spun că au votat pentru că îl susțin, iar 27,2% spun că l-au votat pentru a nu ieși învingător celălalt candidat.

În cazul Vioricăi Dăncilă, 74% dintre alegători spun că au votat-o pentru că o susțin și 18,2% că au votat-o ca să nu câștige contracandidatul ei.

Potrivit rezultatelor aproape finale anunţate de BEC, Klaus Iohannis a obținut 65,88% din totalul voturilor valabil exprimate în turul 2, iar Viorica Dăncilă – 34,12% din voturi.

Exit poll-ul IRES a fost realizat duminică, în 352 secții de votare din țară, pe 24,671 de subiecți, la ieșire de la urne. Marja de eroare este de +/-2%.

Leave a reply