vineri, februarie 3

Cât e adevăr și cât minciună în știrea cu ”disensiunile” dintre Iohannis și Cîțu?

0
1305

G4Media a lansat ”pe surse” informația că între președintele Iohannis și premierul Cîțu ar fi intervenit disensiuni puternice.

”Între președintele Klaus Iohannis și președintele PNL, Florin Cîțu, au apărut tensiuni majore după ce șeful statului i-a cerut vineri lui Cîțu să renunțe la candidatura pentru postul de premier, în cazul în care nu găsește o soluție politică pentru crearea unei majorități guvernamentale, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale”, a scris publicația amintită.

Dar publicația ”stiripesurse.ro” susține că informațile celor de la G4Media sunt false.

”Amenințarea alegerilor anticipate nu pare să-i fi speriat însă pe liberali, care au susținut în continuare faptul că Florin Cîțu este unicul nume susținut de PNL pentru șefia guvernului. În aceste condiții, cu doar o zi înainte de votul din parlament, unele publicații apropiate de USR au lansat o informație „bombă”: președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să renunțe la pretenția de a fi prim-ministru, iar președintele PNL ar fi refuzat.

Surse apropiate de Palatul Cotroceni au infirmat rapid aceste zvonuri. Pe de altă parte, surse de la vârful PNL au precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, care este strategia adoptată de liberali. Astfel, după așteptata respingere a Guvernului Cioloș de către parlament, liberalii vor miza în continuare pe Florin Cîțu ca unic candidat de prim-ministru. Nicio altă propunere nu va fi acceptată/votată de PNL. În cazul în care Guvernul Cîțu 2 va fi respins de parlament, liberalii vor susține doar varianta alegerilor anticipate.”, scrie StiripeSurse.ro.

Astfel, liberalii ar putea ajunge să-și dorească alegeri anticipate și din cauza frământărilor din interiorul partidului. Nu este clar câți parlamentari liberalii urmează în acest moment linia partidului și câți îi sunt fideli fostului președinte Ludovic Orban.

Dar ce este clar este că alegerile anticipate ar face în jur de 40 de locuri libere pe listele PNL, prin eliminarea oamenilor lui Orban, iar liberalii vor avea astfel locuri suficiente pentru a-i mulțumi pe cei care i-au rămas fideli premierului Cîțu și președintelui Iohannis.

De altfel, chiar și cei de la G4Media lasă de înțeles că nu e foarte clar conflictul Iohannis-Cîțu, de vreme ce președintele este un susținător al premierului.

Cel mai probabil, informațiile din G4Media provin mai degrabă din surse USR, ai cărui lideri sunt primii interesați în a se folosi de presă pentru a crea disensiuni și mai mari în PNL.

”Nu e clar în acest moment cum se va tranșa acest conflict, având în vedere că însuși președintele Iohannis este cel care l-a susținut puternic pe Florin Cîțu în competiția internă din PNL cu Ludovic Orban. Dacă PNL ar propune un alt candidat de premier în locul lui Florin Cîțu, partidul ar fi practic în aceeași situație ca până la congresul din 25 septembrie, când președintele partidului nu deținea și funcția de șef al Guvernului”, recunoaște G4Media.

Leave a reply