Cât de aproape este Apocalipsa?

0
2367

Actuala pandemie mondială a făcut pe unii fundamentaliști religioși să facă tot felul de predicții apocaliptice. Acestea nu sunt o noutate, ele existând de mii de ani. La fiecare generație apar tot felul de profeți care prezic sfârșitul lumii. Un astfel de eveniment a avut loc în Statele Unite în anul1988. Ce vă mai amintiți din acel an?
Pentru cei care trăiau in România comunistă, probabil că își mai amintesc cum, în luna Februarie ’88 congresul Statele Unite retrăgea țării noastre clauza națiunii celei mai favorizate. La jocurile olimpice de vară de la Seul sportivii români luau 24 de medalii, dintre care 7 de aur. În Noiembrie Nicolae Ceaușescu era premiat în Berlinul de Est de Erick Honecker cu cea mai importantă distincție din Republica Democrată Germană: ordinul “Karl Max”.
În America pastorul tele-evanghelist Jimmy Swaggart își anunța, plângând, retragerea din activitățile de evanghelizare după ce a recunoscut ca a avut o relație extraconjugală cu o prostituată.
Tot în acest an, o carte făcea însă furori în SUA, în special în cercurile Evanghelice, printre creștinii foarte devotați bisericii. Un număr de 3,2 milioane de exemplare au fost tipărite și puse în circulație de World Bible Society, dintre care 200,000  fiind trimise la pastorii din întreaga Americă. Cartea se numea “88 de motive pentru care răpirea va avea loc in 1988” scrisă de Edgar Whisenant, un fost inginer de rachete, ce a lucrat pentru NASA, pasionat fiind totodată de Biblie. Acesta a enumerat 88 de motive pentru care în toamna lui ‘88 trebuia să aibe loc sfârșitul lumii. Estimările sale erau pentru mijlocul lunii Septembrie, în jurul unei celebre sărbătorii evreiești, Rosh Hashanah. Isus urma să vină pe norii cerului și să îi răpească pe cei credincioși, urmând să vină apoi Armaghedonul.
Pentru că unii creștini au obiectat aceste preziceri, pentru că în Noul Testament se spune că nimeni nu știe ziua și ora acelui eveniment apocaliptic, decât Dumnezeu însuși, Whisenant a spus că, nici el nu știe ora sau ziua, el prezicând doar săptămâna când ar urma să aibe loc.
Folosind o poveste metaforică din Matei 24:32-34, cu înfrunzirea smochinului, acesta a comparat povestea cu cea a statului Israel. El explica că înfrunzirea lui reprezintă formarea Israelului ca stat în 1948. Cum o generație reprezintă în biblie 40 de ani, 1948 + 40 rezulta anul 1988, Isus spunând că nu va trece această generație până când va avea loc apocalipsa. Whisenant folosește în cartea sa o serie de alte predicții complicate cu exemple biblice.
Știrile din presa vremii arată faptul că unii oameni și-au dat demisiile de la locurile de munca, și-au vândut casele și ce mai aveau în așteptarea sfârșitului. Predicțiile autorului erau că, după răpirea din ‘88 două războaie mondiale de proporții vor distruge Statele Unite și Uniunea Sovietica, iar Satana va stăpâni pe pământ până în 1995, când, în luna Octombrie ar urma să aibe loc bătălia finală a Armaghedonului. În Decembrie urma să înceapă noul mileniu, când noua biserică a Ierusalimului s-ar stabili pe pământ, iar la final, în Ianuarie anul 3000 ar avea loc judecata de apoi.
Într-un articol de presă, de la acea vreme, se menționa faptul că o biserica din Huntington, Virgina de Vest a cumpărat o pagina de reclamă în ziar, prin care anunța venirea sfârșitului lumii în perioada 11-13 Septembrie, 1988, și conform Bibliei Isus urma să îi răpească la cer. La scurt timp, aproximativ 165 de oameni s-au botezat la biserica, de teama să nu cumva să rămână pierduți.
Un profesor de la Marshall College of Business a declarat presei cu privire la posibila imininentă apocalipsă că nu există probe științifice care să certifice aceste predicții sumbre. Un astrofizician a declarat același lucru, cum că nu există niciun posibil eveniment catastrofic care ar putea să aibe loc în curând.
Bineînțeles că atât Whisenant, care a vândut cartea în milioane de exemplare, la fel ca alții profeți cu cărți similare legate de subiect, au făcut o mulțime de bani de pe urma celor care i-au cumpărat-o. Acesta a murit în anul 2001, la vârsta de 69 de ani,  fără să mai apuce vreo apocalipsă sau răpire.
Acesta nu a fost nici primul nici ultimul “creștin” care a făcut preziceri și calcule cu privire la sfârșitul lumii. Un alt prezicător celebru in America, chit că acesta nu a vândut cărți, a fost William Miller, care a prezis că sfârșitul lumii va avea loc în anul 1843. Având la bază studierea Bibliei, și-a unor versete din Vechiul Testament, (Dan 8:18). Acesta a calculat că numărul biblic 2300 adunat la anul 457 BC, care reprezenta reconstrucției templului din Ierusalim, îi dădea exact 1843. Predicțiile apocaliptice ale lui Miller au stârnit o mișcare religioasă puternică cu mii de membri care se converteau și așteptau venirea sfârșitului. Acesta, bineînțeles ca nu a venit nici în 1843, iar după o recalculare el a fost prezis că va avea loc cel târziu la începutul lui Octombrie 1844. Aceasta data a venit și-a trecut și ea, fără ca ceva major să aibe loc. Au fost însă unele lucruri care s-au întâmplat. Mulți creștini care credeau și așteptau sfârșitul și-au abandonat locurile de muncă, ca să propovăduiască apocalipsa. Unii fermierii și-au lăsat neculese recoltele pe câmp, iar alții și-au dona avuțiile.
În cartea lui Steven O’Lary intitulată “Arguing the Apocalypse” acesta prezintă pe larg subiectul acestor preziceri apocaliptice, arătând inclusiv faptul că cel puțin într-un caz unul din cei pacăliți au apelat la judecătorie pentru a-și recupera averea donată.
De-a lungul istoriei, de la apostolul Pavel încoace, (el făcând primele afirmații cu privire la faptul că sfârșitul va avea loc în timpul generației sale, 1 Tesaloniceni 4:15-17) în fiecare generație, după el, au existat creștini cu viziuni apocaliptice care găseau versete biblice care să justifice un an anume pentru a prezice sfârșitul. De fapt, Isus însuși a făcut profeții apocaliptice, în Marcu 9:1; 13:30: 14:62 spunându-le că sfârșitul este aproape iar unii din ei nu vor gusta moartea înainte ca evenimentul să aibe loc, având ocazia să vadă pe Fiul Omului venind pe norii cerului.
Cel mai aproape de zilele noastre a fost anul 2000 când unii credeau că trecerea în acest an urma să fie una catastrofică. Anul 2012 a fost un alt an care se prezicea că va aduce sfârșitul omenirii. Și lista poate continua.
Bisericile neoprotestante se întrec, în prezent, în a prezice iminența sfârșitului lumii, mulți profitând de această predicție ca să convertească cât mai mulți oameni și să facă cât mai mulți bani..

Leave a reply