sâmbătă, iunie 25

Casa Albă va cumpăra 8,5 milioane de teste rapide pentru COVID, cu scopul de a scădea prețul acestora. Un test care se poate face în casă costă 30$

0
514

Casa Albă a anunțat luni că va cumpăra 8,5 milioane de teste rapide pentru coronavirus, care pot fi făcute acasă fără prescripție medicală și care dau rezultate imediate, relatează The Washington Post.

Contractul de 231,8 milioane de dolari va permite companiei australiene Ellume, care produce testele, să-și mărească rapid producția și să creeze o unitate de producție în Statele Unite.

În ultimul an, mulți experți au solicitat folosirea masivă a unor teste rapide la domiciliu ieftine, ca o modalitate de a detecta și a opri transmiterea virală.

Dar chiar și pe măsură ce tehnologia de testare s-a îmbunătățit, costul și disponibilitatea acestor teste au rămas prohibitive.

Testul de coronavirus la domiciliu al lui Ellume a fost primul test de casă rapid și fără prescripție medicală, autorizat de FDAAdministrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. A fost aprobat pe 15 decembrie. Dar se aștepta ca testul să fie disponibil numai în cantități limitate.

„Scopul anunțului de astăzi este de a trece la producția de masă și la scară națională”, a declarat Andy Slavitt, consilierul principal al președintelui Biden pentru pandemia covid-19, într-un briefing de știri de luni.

Slavitt a recunoscut că prețul de 30 de dolari pe testul Ellume – deși mai ieftin decât multe dintre testele de 100 până la 200 de dolari care trebuie procesate de un laborator – este încă prea mare pentru ca acesta să poată fi folosit la scară largă de mulți oameni.

„Costul va scădea numai dacă vom ajunge la acea producție de masă”, a spus Slavitt, numind noul contract un pas inițial pentru rezolvarea acestei probleme.

„Știm că există eforturi pentru a crea costuri chiar mai mici și abordări mai inovatoare și le salutăm.”

Testele ar putea fi instrumente vitale în lupta țării împotriva virusului – mai ales în lunile dinaintea vaccinării majorității americanilor.

Spre deosebire de testele anterioare efectuate la domiciliu, testul Ellume nu necesită trimiterea eșantioanelor la un laborator și poate fi folosit fără rețetă medicală de către oricine are vârsta mai mare de 2 ani.

Conform noului contract, compania se așteaptă să livreze lunar 100.000 de teste către Statele Unite, din februarie până în iulie.

„Este bine, dar evident nu suntem acolo unde trebuie să fim”, a spus Slavitt.

Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca producția companiei să crească pentru a putea produce mai mult de 19 milioane de kituri de test pe lună, a spus Slavitt. Din cele 19 milioane, 8,5 milioane de teste au fost promise guvernului SUA.

Aceasta reprezintă o creștere masivă a producției. Dar, pentru a realiza acest lucru, compania va trebui mai întâi să construiască și să pună în funcțiune o fabrică în SUA, lucru care nu este așteptat până în al treilea trimestru al acestui an.

Până atunci, contractul, despre care mulți experți consideră că este o evoluție pozitivă, nu va face o diferență uriașă în lupta împotriva pandemiei. Disponibilitatea testului va rămâne extrem de limitată până când fabrica Ellume din SUA se va deschide la sfârșitul acestui an.

Leave a reply