sâmbătă, ianuarie 18

Cartianu despre ”prostia monumentală” a USRPLUS. ”Cum își permite Cioloș să spună: facem guvern cu PNL, dar fără Orban?!”

2
6643

Jurnalistul Grigore Cartianu, care a evitat până acum să se pronunțe despre blocajul dintre PNL și USRPLUS, a publicat o amplă analiză în care explică marile gafe făcute de Dan Barna și Dacian Cioloș în negocierile cu liberalii.

Analiza-bisturiu a incisivului gazetar, publicată pe ziaristii.com demonstrează, cu probe clare și cifre concrete, de ce USRPLUS a comis o imensă nedreptate față de PNL, intrând în negocieri cu o atitudine arogantă, tendențioasă și parcă dirijată special pentru a-i șubrezi le liberali, teoretic partenerii lui Barna și Cioloș.

Principalele concluzii ale lui Grigore Cartianu despre negocierile PNL-USRPLUS

”Formula Orban (prim-ministru) – Barna (președintele Camerei Deputaților) – Cîțu (președintele Senatului) părea cea mai bună dintre variantele imperfecte, în condițiile în care soluție perfectă nu există.

Dar USR-PLUS n-a acceptat nici asta! Un comunicat irațional a izvorât miercuri după-amiază dinspre „conducerea restrânsă” a USR-PLUS. Ultima frază a documentului e de-a dreptul scandaloasă:

„Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

Așadar, liderii USR-PLUS vor să-l lustreze pur și simplu pe Ludovic Orban! Nu pe omul Orban, ci pe președintele principalului partid din coaliția de guvernare. Un partid de 15,62% îi spune partidului de 25,39% că președintele său, care l-a condus în campania electorală, este indezirabil! Persona non grata! Așa ceva nu s-a mai pomenit în istoria negocierilor.

Mălin Bot și Grigore Cartianu, lideri ai protestelor #Rezist

Evident că Guvernul Orban a făcut multe greșeli, dar nu poate fi acuzat de rea-credință. Trebuie ținut cont și de contextul complicat în care a condus țara, și de moștenirea cu adevărat dezastruoasă pe care a preluat-o de la guvernele lui Dragnea: instituții prăbușite, legi măcelărite, economie schizofrenică (deficit record, inflație record), la care s-a adăugat și „lebăda neagră” – pandemia de Covid-19.

Guvernul Orban 2019-2020 seamănă, într-un fel, cu Guvernul Cioloș 2015-2016. Tot o preluare de guvernare de la un PSD aflat în corzi, pentru un an de mandat, tot fără majoritate parlamentară…

Bunele-intenții ale celor două guvernări au fost sabotate sistematic de Parlamentul dominat de PSD. Destui tâmpiți au numit Guvernul Cioloș „Guvernul Zero”. Ar fi bine să-și amintească asta domnul Cioloș, înainte de a arunca piatra spre Guvernul Orban! Altfel, nu va mai fi nicio diferență între propaganda de tip Antena 3 și propaganda ce dospește în curtea USR-PLUS.

„... un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”. Asta e cea mai mare prostie din comunicatul emis miercuri de USR-PLUS. De unde știu Barna și Cioloș că un eventual nou Guvern Orban „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”? Sunt mandatați Barna și Cioloș să vorbească și în numele electoratului PNL?

Până una-alta, PNL a obținut mai multe voturi decât USR-PLUS! Iar PNL a candidat avându-l pe Ludovic Orban președinte și propunere de prim-ministru, așa cum USR-PLUS a candidat avându-l pe Dacian Cioloș propunere de prim-ministru. Matematica e simplă: formula PNL / Orban a obținut mult mai multe voturi decât formula USR-PLUS / Cioloș. Și atunci, cum își permite Cioloș să spună „facem guvern cu PNL, dar fără Orban”?! Aberația e monumentală.

În cadrul coaliției de guvernare, PNL deține 51,3%, USR-PLUS 30,7%, UDMR 11,5%, iar Grupul minorităților naționale – 6,5%.

Așadar, conform comunicatului USR-PLUS, Orban, cu susținere populară de 51,3%, „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”, dar Cioloș, cu susținere populară de 30,7%, „răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.

Domnilor, vă implor: nu fiți stupizi!

Dacă vă veți bloca pe această poziție rigidă, veți fi responsabili de ratarea unei șanse istorice pentru o guvernare non-PSD timp de patru ani.

Nu e treaba USR-PLUS să-l lustreze pe președintele celui mai mare partid din coaliție, după cum și reciproca ar fi valabilă (dar PNL n-a pus condiții de genul „fără Cioloș” sau „fără Barna”).

Nu e corectă nici formula propusă de voi – „o alegere PNL, următoarea USR-PLUS”. Aveți cumva procente egale? Nu prea. Și atunci, formula corectă ar putea fi: „două alegeri PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS, două PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS…”. Rețineți formula, că e importantă: 2-1-1-1-2-1-1-1… ”

 

 

2 comments

  1. Cico 19 decembrie, 2020 at 11:50 Răspunde

    Deja cand a spus despre guvernul Ciolos ca este guvernul zero, m-am oprit. Daca dl Cartianu nu stie cati bani europeni a atras guvernarea Ciolos, ar fi bine sa se informeze, nu sa preia propaganda psd. Mai mult, s-a vazut cat de dorit este Orban si in interiorul PNL, dupa ce a negociat exclusiv pt el, nu pt partid.

Leave a reply