„Marile îngrijorări care rămân după summitul NATO: Rusia ar putea folosi arme chimice și biologice în Ucraina. Team Tiger de la Pentagon monitorizează cu atenție situația, șeful NATO avertizează Rusia că dacă va folosi acest tip de armament, NATO va reacționa. Și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că România are deja un plan în caz de atac cu arme chimice în Ucraina”
„Există ameninţarea din partea Rusiei că va folosi arme chimice. Eu cred că este puţin probabil să se folosească asta. (…) În activarea forţei de răspuns a NATO care a început acum câteva săptămâni există atât acel răspuns gradual (…) Posibilităţile unor atacuri chimice sunt luate în scenarii.
„La noi, Ministerul Apărării, cred că şi Ministerul de Interne, sunt scenarii pentru asemenea situaţii, activarea unui răspuns legat de pregătirea populaţiei. Noi nu am activat în acest moment aceste scenarii din punct de vedere militar”, a afirmat Vasile Dîncu, conform Realitatea Plus”
Cum să supraviețuiești urmărilor unui atac nuclear
„În cazul unui atac nuclear, trebuie să luăm în calcul nu doar posibilitatea destul de scăzută a unui război la scară largă, ci și amenințările de terorism nuclear, care pot folosi bombe tactice, cu încărcătură mică, dar deosebit de periculoase. Acestea pot avea între 0,1 și 10 kilotone, în comparație cu bomba de la Hiroshima, care avea 15 kilotone”, aflăm dintr-un articol publicat pe site-ul Playtech
Michael Dillon, cercetător la Lawrence Livermore National Laboratory, a oferit în cadrul unui studiu din 2014, mai multe sfaturi cu privire la supraviețuirea în urma unui atac nuclear.
Foto: Playtech
„Precipitațiile radioactive sunt un amestec de material al bombei, de pământ și alte rezidurii, care sunt vaporizate și iradiate, fiind apoi împrăștiate ca praf și purtate de vânt, în anumite direcții. Cele mai multe șanse le ai dacă rămâi înăuntru, dar trebuie să știi că nu toate clădirile oferă aceeași protecție împotriva reziduurilor.”
Foto: Ziarul Financiar